שבועות הריון

שבוע 11

פחות בחילות והקאות אבל יותר צרבות ועצירויות, זה מה שיכול לחכות בחודשים הקרובים. מסתבר שככל שהעובר גדל וההורמונים משתוללים, יש להם השפעות על מערכת העיכול. לכל הבעיות העתידיות יש תשובה אחת בדמות תזונה נכונה. מה קורה לעובר ומה לך במהלך שבוע 11 להיריון?

התפתחות העובר בשבוע 11

בשבוע 11 להריון העובר באורך 4 ס""מ ומשקלו 8-10 גרם בממוצע. הראש שלו עדיין גדול והוא יהיה כך עוד שבועות רבים אבל הידיים שלו והרגלים כבר ארוכות יותר והוא אפילו מזיז אותם. כמובן שאת עדיין לא מרגישה תנועות, את אלה תרגישי בשבוע 16 בערך, אבל הוא בהחלט זז. גם הפנים מקבלות מראה של תינוק אנושי יותר.

העובר שוחה במי שפיר שמגנים עליו ובמהלך היום והלילה הוא בולע ופולט מי שפיר.

מה קורה לאישה בשבוע 11

בשבוע ה- 11 להריון העייפות והבחילות הופכות לקלות יותר, יש לך יותר אנרגיה, את מרגישה פחות צורך לישון וגם הבחילות הופכות לנסבלות. נראה שהגעת לחלק הקל יותר של ההריון אבל באופן מפתיע אולי אין בחילות אבל חלק מהנשים יסבלו מצרבות וגם מעצירות.

כמו שההורמונים אחראיים לבחילות ולעייפות, גם לצרבת ולעצירות יש הסבר הורמונלי – שינויים הורמונליים מעטים את קצב העיכול. זה טוב לעובר ולספיגת החומרים בגוף אבל פחות טוב לתחושה שלך. הצרבות נגרמות גם הן בגל שינוי הורמונלי - המסתם בין הקיבה לוושט רפוי יותר, ותוכן הקיבה עולה לעיתים למעלה.

גם לעצירות וגם לצרבות תזונה נכונה יכולה לעזור:

  • שתייה מרובה: מומלץ לשתות הרבה מים. לפחות 8 כוסות מים ביום יעזרו למנוע התייבשות ובכלל יצרו תחושה טובה יותר.

  • ארוחות קטנות: מומלץ לאכול ארוחות קטנות בעיקר אם סובלים מצרבות.

  • כדאי להימנע מקופאין – מומלץ לשתות עד 3 ספלי נס קפה ביום ולא יותר. אם בתפריט שוקולד או קולה, כדי לשתות פחות קפה כי גם בהם יש קפאין.

  • ממתיקים מלאכותיים- רובם אינם מומלצים בהריון ואם בחרתם לשתות או להשתמש בהם נסו להמעיט בצריכתם

  • סוכרים ושומן- נכון שכל מה שמטוגן הוא בדרך כלל טעים וגם סוכר מוסיף המון אבל מומלץ להמעיט בצריכת מזונות עם עודף סוכר ועם שומן רווי.

בשלב זה, עם פחות בחילות, התיאבון חוזר ואיתו שאלה שמעסיקה חלק מהנשים – עלייה במשקל. חשוב לזכור שאת אמורה לעלות במשקל בהריון ולאכול היטב. בטרימסטר הראשון רוב הנשים מעלות בין קילו לשלושה, שאר העלייה במשקל מתרחשת בטרימסטר שני ושלישי.

לפי משרד הבריאות – המלצות לעליה במשקל לנשים בזמן ההריון:

טווח מומלץ לעליה במשקל בהיריון (עם עובר יחיד*), לפי BMI בתחילת ההיריון

קטגורית BMI בתחילת ההיריון

מצב BMI

תוספת משקל בכל ההיריוןBMI < />

תת-משקל

12.5 - 18 ק""ג

18.5 ≤ BMI < 24.9="" משקל="" />

11.5 - 16 ק""ג

25 ≤ BMI < />

עודף משקל

7 - 11.5 ק""ג

30 ≤ BMI השמנה

5 - 9 ק""ג

בשלושת החודשים הראשונים מביאים בחשבון עליה של 2-0.5 ק""ג.

הכל על בדיקות שנשארו לך

שקיפות עורפית: בדיקת שקיפות עורפית גם היא בדיקת אולטרה סאונד המבוצעת באשה הרה בשבוע 11-13 בהריון. ניתן לבצע אותה גם אחרי אבל התוצאות מושפעות גם מגיל ההריון ולכן מומלץ להקפיד על ביצוע בשבועות אלו. הבדיקה מעריכה סטטיסטית של הסיכון לתסמונת דאון בעובר.

סקר ביוכימי: גם בדיקה זו נערכת, כמו בדיקת השקיפות העורפית, בין בשבועות 11-13 והיא בדיקת דם העוזרת להבין את הסיכוי לתסמונת דאון בעובר.

בדיקת סיסי שליה: בדיקת סיסי שליה היא בדיקה שמטרתה איתור עוברים הלוקים בפגמים בחומר הגנטי. במהלך הבדיקה נלקחת דגימה של תאי השליה. הבדיקה מיועדת לנשים שעובריהן בסיכון גבוה ללקות במחלות תורשתיות לרבות תסמונת דאון או ניוון שרירים.

כדאי לקרוא גם על

  • תזונה בהריון- כל מה שכדאי לאכול וממה כדאי להימנע

  • פעילות גונית בהריון

  • הכל על צרבת בהריון

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד"