שבוע 16 להריון
העובר גדל וזז ואולי אפילו אפשר להרגיש אותו בבטן קצת כמו פרפר או דגיג. יש נשים שיחושו בתנועות בשבוע 18 אבל יש שיתחילו ממש עכשיו. הצרבת, האנמיה ואולי גם הרצון לאוכל מיוחד, נשכחים ברגע שהעובר נותן אות מהבטן.
התפתחות העובר בשבוע 16
המשקל של העובר מגיע השבוע לכ־150 גרם ואורכו כ 11 סנטימטרים, היקף הראש מגיע לכ 13-12 סנטימטרים. הרגלים והידיים שלו מתארכות ובפנים האוזניים נמצאות כבר בצידי הראש וגם העיניים נמצאות כבר כמעט לגמרי במקומם הטבעי.
השליה, האחראית להזין את התינוק, כבר גדולה ותופסת מקום ברחם. העובי שלה כסנטימטר, והרוחב שלה כ־7 סנטימטרים.
מה קורה לאישה בשבוע 16
ההריון מורגש יותר ויותר, למרות שסביר להניח שאת מרגישה טוב יותר מהטרימסטר הראשון, בלי בחילות או כאבים, וגם קלה יותר כיוון שהעובר עדיין לא גדול מספיק והבטן לא מכבידה.
זה זמן מצוין לחשוב על חופש או טיסה, ההריון לא מכביד ואין הגבלות מיוחדות ל טיסות בשלב הזה של ההריון. זה זמן גם לחשוב על קניית בגדים שיהיו נוחים ותוכלי לעבור איתם את המשך ההריון.
מה עוד כדאי לדעת על שבוע 16
פיגמנטציה - פעילות הורמונלית וריבוי תאי מלנין יוצרים שינוי בצבע העור בעיקר על הפנים או פס בבטן אבל גם בפטמות. הכתמים ידהו לאחר הלידה, אבל חשוב להימנע משמש חזקה כדי למנוע פיגמנטציה באזור הפנים.
אנמיה פיזיולוגית – נפח הדם עולה, אבל מספר כדוריות הדם האדומות לא משתנה. לכן לעיתם ספירת דם תראה אנמיה. אין צורך להיבהל אבל תוספי ברזל בשלב זה בהריון מומלצים.
סחרחורות בשכיבה – בשלב זה של ההריון ממליצים לשכב על הצד כיוון שבשכיבה על הגב נוצר לחץ על כלי הדם שנמצאים לאורך עמוד השדרה ומובילים דם ללב לחץ הדם יורד והתחושה המתקבלת היא של סחרחורת. שכיבה על הצד תמנע את התופעה.
דימומים מהאף ומהחניכיים – בשלב זה שריר הלב גדל והוא מזרים כ-20% יותר דם בגוף, הלחץ על הנימים והורידים גדל. גודש בכלי הדם יכול ליצור דימומים בחניכיים או מהאף.
סימני מתיחה - הריון גורם לשינויים הורמונליים שונים בגוף. חלק מההורמונים מעכבים את תהליך הבנייה של העור, ושינויים במידת הגמישות של סיבי הקולגן והאלסטין, אחראים על גמישות העור. כל זה יוצר מצב בו העור לא מספיק לייצר רקמות חדשות באותו יחס לגדילה של הבטן והמתיחה של העור ואת זה רואים בצורת סימני מתיחה.
בדיקות בטרימסטר השני
מה מחכה בטרימסטר השני מבחינת בדיקות קיימות או מומלצות
סקירה מוקדמת
בדיקת האולטרסאונד מאפשרת לגלות מומים עובריים באיברים הפנימיים (לב, כליות, ריאות), בגפיים, בפנים ובאזורים נוספים. ניתן לבצע אותה עד שבוע 16
התבחין המשולש – חלבון עוברי
מדובר בבדיקה הנערכת בשבוע 16-18 והיא מוכרת בשמות רבים כמו חלבון עוברי, בדיקה משולשת או תבחין משלוש. מדובר בבדיקת סקר שהיא למעשה בדיקת דם פשוטה, שמטרתה לאתר עוברים הנמצאים בסיכון גבוה ללקות בתסמונות גנטיות לרבות תסמונת דאון.
דיקור מי שפיר
בדיקה גנטית של מערך הכרומוזומים בעובר. מערך זה משקף את המטען הגנטי בעובר ומאפשר לאתר מומים מולדים, מחלות והפרעות שונות. הבדיקה מתבצעת בשבוע 18-20 באמצעות החדרת מחט דרך הבטן למי השפיר ושאיבה שלהם על מנת לקבוע אם העובר סובל מתסמונת דאון או מליקויים אחרים בחומר הגנטי.
סקירת מערכות מאוחרת
בשבוע 22-24 ניתן לבצע סקירת מערכות מאוחרת, הנמצאת בסל הבריאות ולה זכאית כל אישה בהריון. מדובר בבדיקת סקירת מערכות הדומה לבדיקה שניתן לבצע בשבוע 14-16. ההבדל הוא בתמונת העובר, הנראית ברורה יותר בשל גודלו.
העמסת סוכר – 50 גרם
הבדיקה נערכת החל משבוע 24 ועד 28 והיא בדיקה המבוצעת לכל הנשים ההרות. הבדיקה מאפשרת לאתר סיכון לסוכרת הריונית.
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד.