שבועות הריון

שבוע 21 להריון

שבוע 21 וכבר מחצית מההריון מאחוריך. זה שלב מתעתע כיוון שההרגשה הכללית ובה אבל סימני הריון מסוימים יכולים להפריע לשגרה כמו עצירות או בעיות שונות המופיעות על העור, ההופך לשמנוני. יש נשים שבשלב הזה קשה להן לישון, כיוון שהבטן מפריעה או הגב כואב. כדאי כבר עכשיו לטפל בכל הקשיים, אולי לוותר על נעלים מיוחדות לטובת נעלי נוחות ולמצוא כרית הריון שתעזרו בתנוחות שינה. קחי נשימה, גם אם לפעמים קצת קשה לנשום עמוק, כי עוד מחצית מההריון לפניך.

התפתחות העובר בשבוע 21

משקלו של העובר כעת כ- 400 גרם, ואורכו כ- 26 סנטימטרים, קוטר הראש 51 מ""מ, היקף הראש 19 סנטימטרים, כמות מי השפיר היא כ- 420 מ""ל.

העובר בשלב הזה יעלה כ 100 גרם בשבוע וימשיך לגדול ולהתחזק. כרגע ניתן להבחין בפני העובר בפנים במצח, גבות וריסים, אף, שפתיים ואפילו לחיים ואוזניים. העובר בולע כל הזמן את מי השפיר והוא ממשיך לקבל את המזון והחמצן מהאם, דרך השליה וחבל הטבור

מה קורה לאישה בשבוע 21

זה השלב בו ההריון לא כבד אבל אפשר להרגיש את ההשפעה של משקל, הבטן וההורמונים. הקיבה והמעיים פועלים לאט יותר. יש לזה יתרון כי הוויטמינים והמינראליים באוכל נספגים טוב יותר, אבל זו אחת הסיבות לעצירות ובעקבותיה גם טחורים.

אחת השאלות המעסיקות נשים בכל שלב היא העלייה במשקל. לפני שאת מתרגשת מעוד קילו שעלה חשוב להבין שבהריון תקין צריך וחשוב לעלות במשקל. לפי משרד הבריאות לנשים שהיו במשקל תקין לפני ההריון מומלץ לעלות 16-11.5 קילוגרם במהלך ההריון.

  • 5 קילוגרם - משקל העובר, השליה ומי השפיר.

  • 2-1.5 קילוגרם - השדיים.

  • 4 קילוגרם - השומנים והחלבונים שהגוף אוגר.

  • 1 קילוגרם - הצטברות הנוזלים.

מה עוד כדאי לדעת על שבוע 21

ורידים או דליות – הרחם גדל והוא כבר מגיע לטבור. לחץ הרחם והעובר על כלי הדם הוורידיים באגן יכול לגרום להרחבה של הוורידים ולהופעת דליות ברגליים ואפילו דליות – ורידים בפות

טחורים – העיכול איטי יותר בשלב זה של ההריון והוא לעיתים יוצר תופעה של עצירות. גם עלייה בנפח הדם, עלייה ברמות הפרוגסטרון, הגורם להחלשת שרירי הגוף (כן וגם שרירי פי הטבעת) והלחץ של הרחם הגדל והעובר ,יכולים ליצור טחורים. מה שנשאר זה לשתות הרבה, לדאוג לעשות פעילות גופנית מתונה ובעיקר לדאוג לתזונה עשירה בסיבים.

שיעור יתר – כמו בכל תופעה אחרת גם כאן ההורמונים אשמים והם פועלים יותר על מי שגם כה סובלת משיעור. השינויים ההורמונליים בהריון גורמים לזקיקי שיער שלא היו פעילים להתחיל לפעול, והתוצאה היא שיעור יתר, שיעבור לאחר הלידה.

צרבת - ההורמונים המשתנים בהריון יוצרים רפיון קל בשרירים ולכן השוער, החוסם את מעבר מיצי העיכול לוושט רפוי קצת יותר. במקביל בסיום ההריון הלחץ של התינוק על הבטן לקראת סוף ההריון לא תמיד נעים, ויכול ליצור צרבת.

סימני מתיחה -הריון גורם לשינויים הורמונליים שונים בגוף. חלק מההורמונים מעכבים את תהליך הבנייה של העור, ושינויים במידת הגמישות של סיבי הקולגן והאלסטין, אחראים על גמישות העור. כל זה יוצר מצב בו העור לא מספיק לייצר רקמות חדשות באותו יחס לגדילה של הבטן והמתיחה של העור ואת זה רואים בצורת סימני מתיחה.

בדיקות בטרימסטר השני

מה מחכה בטרימסטר השני מבחינת בדיקות קיימות או מומלצות

סקירת מערכות מאוחרת

בשבועות 22-24 ניתן לבצע סקירת מערכות מאוחרת, הנמצאת בסל הבריאות ולה זכאית כל אישה בהריון. מדובר בבדיקת סקירת מערכות הדומה לבדיקה שניתן לבצע בשבועות 14-16. ההבדל הוא בתמונת העובר, הנראית ברורה יותר בשל גודלו.

העמסת סוכר – 50 גרם

הבדיקה נערכת החל משבוע 24 ועד 28 והיא בדיקה המבוצעת לכל הנשים ההרות. הבדיקה מאפשרת לאתר סיכון לסוכרת הריונית.

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד.