מחצית מההריון מאחוריך וגם מרבית הבדיקות. העובר ממשיך לשוט לו בשקט בתוך מי השפיר, לשתות אותם ולהתכונן ליציאה מהבטן. לפעמים המחשבה שגדל בתוך הבטן תינוק הופכת לקסומה, בעיקר כשהוא בועט ונותן סימן שהוא כאן.
התפתחות העובר בשבוע 22
אורכו של העובר מגיע השבוע ל-27.5 סנטימטרים ומשקלו ל-430 גרם. העפעפיים והגבות נוצרים והמוח מתפתח במהירות. העיניים שלו השלימו את ההתפתחות אבל תתפלאו לדעת שאין להם עדיין צבע, זה יתפתח בהמשך ההריון.
מערכת העצבים של העובר מתפתחת אף היא, ומאפשרת לעובר להרגיש.
מה קורה לאישה בשבוע 22
הבטן גדלה ולפעמים ניתן לראות עליה סימני מתיחה הנובעים מהגדילה המואצת. אצל כמחצית מהנשים ההרות, סימני מתיחה יופיעו במהלך ההריון על הבטן, או בחזה או בירכיים. למעשה 50% מהנשים ייראו על עורן סימני מתיחה. אין הרבה מה לעשות עם השינוי הזה, אבל ניתן להקל ולצמצם את התופעה על ידי מריחה יומיומית של קרם גוף ועל ידי שתיית נוזלים, שמגבירה את האלסטיות של העור.
למרות שהבטן לא מאד גדולה, עמידה ממושכת יכולה לגרום לבצקות קלות באזור הרגליים ואפילו נפיחות בכפות הידיים והרגשת נימול. זה בהחלט לא נעים אבל גם לא נורא. התחושה נגרמת מאגירת נוזלים ברקמות הגוף ולעיתים קצת תזוזה ופעילות גופנית מתונה קבועה, יכולה לשפר את המצב. כמובן שגם ישיבה על כיסא עם רגלים מוגבהות, יעזרו לך.
הרחם גדל והוא כאמור כבר מגיע לטבור. לחץ הרחם והעובר על כלי הדם הוורידיים באגן יכול לגרום להרחבה של הוורידים ולהופעת דליות - ורידים. אם את מבחינה בוורידים רבים או שהמקום של הורידים כואב – מומלץ לפנות לרופא, גם רופא משפחה יוכל לעזור. לעיתים גרביים מיוחדות יעזרו להפחית ולהקל על התופעה.
מה עוד כדאי לדעת על שבוע 22
טחורים – העיכול איטי יותר בשלב זה של ההריון והוא לעיתים יוצר תופעה של עצירות. גם עלייה בנפח הדם, עלייה ברמות הפרוגסטרון, הגורם להחלשת שרירי הגוף (כן וגם שרירי פי הטבעת) והלחץ של הרחם הגדל והעובר ,יכולים ליצור טחורים. מה שנשאר זה לשתות הרבה, לדאוג לעשות פעילות גופנית מתונה ובעיקר לדאוג לתזונה עשירה בסיבים.
שיעור יתר – כמו בכל תופעה אחרת גם כאן ההורמונים אשמים והם פועלים יותר על מי שגם כה סובלת משיעור. השינויים ההורמונליים בהריון גורמים לזקיקי שיער שלא היו פעילים להתחיל לפעול, והתוצאה היא שיעור יתר, שיעבור לאחר הלידה.
פיגמנטציה - פעילות הורמונלית וריבוי תאי מלנין יוצרים שינוי בצבע העור בעיקר על הפנים או פס בבטן אבל גם בפטמות. הכתמים ידהו לאחר הלידה אבל חשוב להימנע משמש חזקה כדי למנוע פיגמנטציה באזור הפנים.
בדיקות בטרימסטר השני
מה מחכה בטרימסטר השני מבחינת בדיקות קיימות או מומלצות:
סקירת מערכות מאוחרת
בשבועות 22-24 ניתן לבצע סקירת מערכות מאוחרת, הנמצאת בסל הבריאות ולה זכאית כל אישה בהריון. מדובר בבדיקת סקירת מערכות הדומה לבדיקה שניתן לבצע בשבועות 14-16. ההבדל הוא בתמונת העובר, הנראית ברורה יותר בשל גודלו.
העמסת סוכר – 50 גרם
הבדיקה נערכת החל משבוע 24 ועד 28 והיא בדיקה המבוצעת לכל הנשים ההרות. הבדיקה מאפשרת לאתר סיכון לסוכרת הריונית.
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד.