בין הקושי לשמחה, בין רגשות האשם ללילות בלי שינה: על האמהות המושלמת הייחודית רק לך ולתינוק שלך
העולם כולו עומד להשתנות, אם עד עכשיו היית חברה, אשת קרירה, שותפה לחיים את הופכת לאם. אי אפשר להתכונן לרגע המופלא הזה, שיחד עם כל האהבה הטהורה שתגיע יגיעו גם תחושות האשם והאחריות הכבדה.
בכל רגע קסום בו נולד תינוק נולדת גם אם. אחרי תשע חודשים של התכוננות, לעיתים שנים של רצון וטיפולים, לעיתים באופן ספונטני מהמצופה, מגיע הרגע שבו יוצא אל העולם בצורה מעצימה יותר או פחות תינוק מיוחד ויחודי ומושלם בדרך שרק הוא יהיה.
באותו רגע ממש נולד בך משהו חדש, תחושה, אחריות, רגש שלא הכרת עד אותם רגעים ממש. גם אם את באותם רגעים, דקות וימים עסוקה או מוטרדת בכאב שלך ולא ממש מבינה מי זה אותו תינוק קטן שזקוק רק לך, שאין בך הכרה לאותן תחושות, תהיה בטוחה שהם שם, למטה, בפנים מחכים לרגע הנכון לצאת החוצה ולהיות ברורים יותר, חזקים יותר ומשמעותיים הרבה יותר.
אין דרך אמתית להכין אותך למה שצפוי להיות, כשזאת לידתך הראשונה השינוי הוא בלתי נתפס אולם גם בלידה שניה, שלישית, רביעית ואפילו יותר כל תינוק שמגיע לעולם מביא איתו שינוי למשפחתו הקרובה ולהוריו במיוחד. שינוי בלתי נתפס, בלתי מוסבר, נפלא ומיוחד.
אחת התחושות הברורות יותר המלוות אמהות היא תחושת האשמה. קשה ללמוד לחיות איתה, אפשרי ללמוד לקבל אותה. נכון שהתכוננתם, סידרתם, הכנתם, קניתם, בררתם, אתם ממש מרגישים שאתם מוכנים ואין לכם סבלנות לחכות. אולם ברגע שאתן דורכות בבית היולדות לפתע פתאום זה מגיע, הציפיות, אך צריך להתנהג, מה צריך לעשות ואך את חייבת להרגיש, מתי כואב ומתי את סתם מדמיינת … יחד עם הציפיות מגיעה תחושת האשמה, את לא מרגישה שאת עונה לכל הצפיות, את לא באמת מרגישה כך, את בוחרת אחרת, כואב לך אפה שלאחרת לא,, האם את בסדר? האם התינוק שלך יהיה בסדר?
אין ספר הוראות וחוקים, וחבל, אתם לא תקבלו חוברת הנחיות אך לנהוג כדי להצליח להיות הורים מושלמים לתינוק המושלם שלכם, למרות שלבטח תרגישי לא פעם שיש לא מעט אנשים שיש להם ספר שכזה.
מי שלא חוותה כבר בתקופת ההריון הערות, ביקורת והנחיות לפעולה נכונה, אם יש כזאת, סביר להניח שאחרי הלידה תפגוש את אותם אנשים שיש להם מה להגיד. אין לך באמת דרך להיות מוכנה להתמודדות הזאת. את תתמודדי איתה שנים רבות, ותמצאי את דרכך.
דונלד וודס ויניקוט היה פסיכאטר ילדים, רופא ילדים ופסיכואנליטיקאי אנגלי שראה את הקושי הגדל של אימהות והבחין ביחסים ההדוקים, התלותיים והטיבעיים שבין התינוק ואימו. וינקוט הטביע את המושג " אמא טובה דיה" ובכך למעשה אפשר לאמהות מרווח נשימה. והפך את הקושי ללגיטימי. על פי וינקוט אם טובה היא אם הקשובה לתינוקה, לצרכיו ולרצונותיו המשתנים ומסוגלת להתאים עצמה באופן מספק להתפתחותו הפיזית והנפשית התקינה של התינוק תוך הקשבה גם לעצמה ולצרכיה, אם כזאת פועלת מתוך התחשבות בתינוק ובעצמה. התאוריה של ויניקוט מאפשרת לנו לטעות, לכעוס, להרגיש מבלי להרגיש אמהות רעות.
אין אמא מושלמת, אין דבר שכזה, גם אם נדמה לך שמאחורי דלתות ובבתים אחרים מצויה אחת שכזאת, את טועה. כל עוד תפעלי מתוך אהבה אמתית, כנה ונקיה, מתוך השתדלות, התחשבות ורצון תהיה האמא הכי טובה שיש לתינוק שלך.
במהלך חייכם המשותפים תאלצי לא אחת לבחור, בהתחלה מדובר בהנקה או תרכובת מזון, חיסונים, בדיקות, מנשא או עגלה, על הידיים או במיטה, מיטה שלו או שלכם, צעצועים או אזור עם מעט גירויים, חיתולים או בלי, חשיפה למוצקים מתי, חוזרים לעבודה או לא, משפחתון או מטפלת,,, ועוד אינספור החלטות אותם תקבלי כמעט בכל יום במשך שנים רבות.
על כל החלטה שלך, שלכם יהיו אחרים שיחשבו אחרת, חלק יגידו בקול רם, חלק ימלמלו וחלק סתם יגניבו מבט רב משמעות. אל תפקפקי בעצמך, תבחרי בדרככם מתוך אהבה וידע אחרי שתבחני מה מתאים לכם, לתינוקך, לך ולמשפחתכם. ותהיה שלמה עם עצמך: את אמא טובה ! הכי טובה שאת יכולה !!!