חינוך

התקפי זעם וטנטרום – כשהבייבי בוכה וצורח

tantrum
רגע אחד הבייבי החמוד שלכם מחייך לכל עבר וברגע השני הוא עורך מופע חינמי לכל מי שבאזור, משתטח על הרצפה, צורח ולא נרגע. למה זה קורה? ואיך מתמודדים עם התקפי הזעם התקפי זעם או בשמם המוכר טנטרום, הם הסיוטים של הורים רבים ומתחילים סביב גיל שנתיים של הפעוט. התקפי הזעם נובעים מתסכול שחווה הפעוט. למעשה כולנו חווים תסכול בחיינו, אבל לקטנטנים זה לפעמים יותר מדי והם רוצים לשנות את הסיטואציה כדי לקבל מה שהם רוצים ורצוי מיד. מכאן הסיטואציה מוכרת כמעט לכל הורה- הפעוט מתחיל לבכות ולצרוח. 

כל הילדים יחוו טנטרום? 

מסתבר שלא. יש ילדים שהטמפרמנט שלהם נוח יותר והם יתרצו בקלות ופחות יחוו תסכול או יביעו את התסכול בבכי ובצרחות. לעומתם יש ילדים שבכל חוויה מתסכלת יבכו וייצרו סביבם דרמה. הטמפרמנט של הילדים משפיע, אבל גם סיטואציות שונות כמו הולדת אח חדש או גן חדש שאליו הפעוט נכנס. מערכת הלחצים והשינויים יכולים לגרום גם לפעוט שהיה רגוע, להתפרץ יותר, לבכות ולדרוש דברים בצורה של בכי.

איך אפשר למנוע את הטנטרומים האלה?

יעל ביטלר, מנחת הורים ויועצת שינה מסבירה: "לא צריך למנוע אותם, ילדים לומדים להתמודד עם תסכולים וזה חלק מהחיים. יחד עם זאת, להתנהלות שלנו יש השפעה גדולה על משך הזמן של הטנטרומים, התדירות שלהם והעוצמה".

יש משהו בהתנהלות של המבוגר שיכולה להשפיע על הטנטרום?

יעל ביטלר חושבת שאנחנו ההורים יכולים להתנהל קצת אחרת כדי לצמצם את ההתקפים: "הילדים שלנו צופים בנו ואם אנחנו נוטים לחשוב שרק הדרך שלנו נכונה, מרבים להתווכח ולומר 'לא', כך גם הילדים שלנו הופכים למאסטרים בוויכוחים ומסרבים לכל בקשה. ואם בזמן הטנטרום אנחנו כועסים ונוזפים "תפסיק עכשיו! מה אתה תינוק?" מאיימים "אם לא תפסיק עכשיו זו הפעם האחרונה שתקבל ארטיק", או מתעלמים כאילו שום דבר לא קרה, הדבר היחיד שלימדנו את הילדים שלנו הוא שגם לנו קשה להכיל את התסכול שלנו. ואם לנו קשה, איך ילד בן שנתיים ילמד להכיל את התסכול שלו?".

מה ניתן לעשות בזמן טנטרום?

זו אולי שאלת השאלות. הורים רבים מחפשים פתרון קסם שימנע את הטנטרום אבל אין פתרון אחד שיכול לשנות את ההתנהלות. כן ניתן להתנהל קצת שונה במהלך התקף הזעם. כהורים יש לנו נטייה לדבר, להרצות בלי סוף ולחפש פתרונות, אלא שזמן כעס הוא לא זמן חינוך וכל מה שתגידו רק יעצבן אותו יותר ולכן במקרה הזה פחות זה יותר.. פשוט תהיו בשקט. יעל ביטלר מציעה: "רדו לגובה העיניים של הילד, שדרו לו שאתם מבינים מה עובר עליו ברוגע ובביטחון. כשהוא טיפה נרגע, זה הזמן להציע לו חיבוק, לנסות ללטף או כל דבר אחר שאתם יודעים שעוזר לו.   "בפעם הבאה שהילד שלכם בטנטרום זכרו שזה לא נגדכם, מדגישה ביטלר, "זה התפקיד שלכם להציב גבולות כמו שזה התפקיד של  הילד לבחון אותם. זו דרך מצוינת עבורו ללמוד שאומנם הוא לא תמיד יקבל את מה שהוא רוצה אבל שאתם תמיד שם בשבילו, אוהבים, מלמדים, סומכים ומחבקים".

4 דברים שכדאי לעשות בזמן הטנטרום: 

• לנשום עמוק לפני שאתם מגיבים • לחבק או להיות שם ליד הילד עד שההתקף מסתיים • אם הילד נרגע – עודדו אותו • הגיבו אחרי התקף הזעם – תגובה ברורה והגיונית בלי איומים וכעס