חרדת נטישה גורמת לתינוקות לבכות ברגע שההורים הולכים ולהורים להרגיש חסרי אונים מול הבכי הלא צפוי. איך מתמודדים עם חרדת נטישה, למה היא מתרחשת ואולי הכי חשוב – מתי היא תעבור. בכתבה זו ננסה לענות על השאלות סביב הנושא המאתגר – חרדת נטישה.
חרדת נטישה, בטח שמעתם את המושג ואם אתם מכירים את המצב שבו התינוק בוכה כשאתם נעלמים לרגע או ממש צורח כשאתם מעבירים אותו מידכם לסבתא או למטפלת, כנראה הגעתם לגיל.
אולי ירגיע אתכם לדעת כי מדובר בשלב התפתחותי מוכר, שגם יעבור אבל בינתיים אנחנו בטוחים שהידיעה שזה נורמלי ומשותף להורים רבים, לא עושה את הסיטואציה לקלה יותר.
מהי חרדת נטישה אצל תינוקות?
חרדת נטישה היא שלב התפתחות אותו רוב הילדים עוברים. הבייבי בוכה או כועס כאשר המטפלים המוכרים לו כמו אמא, אבא או מטפלת בגן, עוזבים אותו. הבכי יכול להתרחש גם כאשר עוזבים את התינוק למספר דקות, ולא רק בכניסה לגן או בפרידה ארוכה יותר.
חרדת נטישה או חרדת זרים?
מושג נוסף שכדאי להכיר הוא חרדת זרים. לעומת חרדת נטישה שבו התינוק בוכה או נלחץ כשהמטפלים האהובים עליו עוזבים אותו, חרדת זרים מתארת מצב בו התינוק לא מעוניין בקרבה למישהו שהוא אינו מכיר. גם אם הזר מבחינתו ירים אותו על הידיים. אגב זרים הוא מונח רחב שיכול להתייחס גם לסבתא שמגיעה לביקור מחו"ל רק פעם בשנה והתינוק לא מכיר אותה.
מתי מתחילה חרדת נטישה אצל תינוקות?
רוב ההורים מדווחים על חרדת נטישה אצל תינוקות סביב 8 חודשים. בגיל 8 חודשים רוב התינוקות מבחינים בין האנשים והמטפלים העיקריים שלו. במקביל זה גיל בו נראה לתינוק שאם ההורה או המטפל בו רחוק, הוא נעלם ולא יחזור.
חרדת הנטישה מתרחשת כאמור לקראת גילאי 8 חודשים ולפעמים קצת קודם או אחרי. מדובר בתופעה נפוצה, כמעט 80% מכל התינוקות חווים אותה בשלב מסוים. חרדת נטישה היא מאתגרת ואפילו מתסכלת.
חרדת הנטישה היא לא תופעה שנצפית בדרך כלל בתינוקות שזה עתה נולדו. רובם נוטים ללכת בשמחה וכל עוד צורכיהם הם נענים והם מחובקים ומוגנים, הם בדרך כלל די מרוצים. אבל עם זמן רוב התינוקות מפתחים מידה מסוימת של פחד מזרים, כאשר הם בין גיל 7-9 חודשים.
לחלק מתינוקות, נראה שזה קורה כמעט בן ליל, ביום אחד הם חברותיים ושמחים ולמחרת הם רק רוצים להיות עם הוריהם , לרוב עם המטפל המרכזי שלהם.
למה מתרחשת חרדת נטישה?
חרדת נטישה היא תופעה המתבטאת כשהתינוק מופרד מההורה או המטפל שלו, ומרגיש חרדה ומצוקה. חרדת נטישה מתקיימת כנראה במקביל ליכולת של התינוק להכיר ולזכור פרצופים מוכרים. מדובר בדרך כלל בחרדה כאשר המטפל המרכזי עוזב אבל תינוקות עם אחים גדולים יכול גם להראות חרדת נטישה כאשר האח שלהם הוא לא בסביבה.
מהן הסיבות לחרדת נטישה אצל תינוקות
חרדת נטישה היא התנהגות ששורשיה טבועים כנראה בעבר הביולוגי שלנו. תינוקות זקוקים לדעת מי ידאג להם, ואם מישהו לא מוכר מתקרב אליהם, הם מפרשים אדם זה כאיום פוטנציאלי. בכי הוא הדרך לבטא מצוקה ולקרוא להורים להגיע.
סיבה נוספת יכולה להיות קשורה לגודל פיזי: מבוגרים יותר גדולים מתינוקות ופחד ממשהו גדול ורועש הוא רק טבעי. הבכי הוא שוב סימן למצוקה
חרדת נטישה כאמור יכולה להתחיל
בגילאי חצי שנה ולהגיע לשיא בין 14-18 חודשים. תינוקות שקרובים במיוחד להורים שלהם, או שהיו חולים , יכולים להפגין חרדת נטישה בגיל צעיר יותר.
כמה זמן נמשכת חרדת נטישה מרגע הופעתה?
קשה לתת תקופת זמן קבועה, כיוון שלכל תינוק סדר יום אחר והרגלים שונים שיכולים להשפיע על חרדת הנטישה. אצל רוב התינוקות חרדת הנטישה תעבור אחרי מספר חודשים.
איך תדעו אם תינוקכם סובל מחרדת נטישה?
הסימנים לחרדת נטישה הם תינוק בוכה, מייבב, מזעיף פנים, מקמט את מצחו בכעס וכמובן מסרב להתנתק מכם וללכת למקום אחר. כאשר
התינוק זוחל אפשר לראות שהוא פשוט יזחל אחריכם וינסה להיות בקרבתכם. תינוקות שחווים חרדת נטישה לעתים קרובות חוזרים להתעורר שוב בלילה. גם אם הם כבר ישנו כל לילה שלם לפני כן.
איך כדאי להתמודד עם חרדת נטישה?
הדבר הראשון שיש לעשות הוא לזכור כי חרדת הנטישה היא נורמלית. לא ניתן לעשות שום דבר כדי לשנות את זה.
•
לייצר חיזוקים לתינוק באמצעות שיחות, שירים ומבטים. הנוכחות והמגע של ההורים עוזרים לתינוק לחוש בטוח
•
למרות שלפעמים הבכי של התינוק מלחיץ- נסו להישאר רגועים ולהרגיע אותו
•
אם אתם יכולים לחזות מתי התינוק יחוש חרדה, כדאי להנחות את האנשים מסביב איך להתנהג. רצוי לא לרוץ ולהרים את התינוק אלא שיתקרבו קודם. תינוק קטן ייבהל כמישהו שהוא לא מכיר ירים אותו מיד, ולכן הנחו את המטפלים האחרים קודם להתקרב, לדבר ואז רק להרים או לגעת בתינוק.
•
אם יש לכם
חפץ מעבר כדאי להשתמש בו
•
אל תבטלו את התחושות של התינוק, הבינו שהוא באמת חושש וחבקו אותו
•
נסו תמיד להדגיש ולדבר ולהסביר לאן אתם הולכים ומתי תחזרו. גם אם התחושה שהתינוק לא מבין את האמירות האלה, כדאי לאמץ אותם.
•
שתפו אנשים נוספים בטיפול בתינוק בעיקר בני זוג
•
שחקו
משחקי מחבואים עם התינוק- למשל משחק "קוקו" עם התינוק כדי להעביר מסר שדברים לא נעלמים לגמרי אלא חוזרים
•
כשאתם בחדר אחר המשיכו לדבר עם התינוק
מתי לפנות לייעוץ בגלל חרדת נטישה?
חרדת נטישה עוברת לאחר מספר חודשים והתינוק מתרגל למטפלים חדשים ודמויות חדשות סביבו. אם אתם מרגישים שחרדת הנטישה מונעת מכם לעזוב אותו או יוצרת קושי בתפקוד כדאי לחשוב על ייעוץ, אולי של רופא המשפחה או אחות טיפת חלב
ההמלצה היא לפנות תמיד ליעוץ כשקשה לכם או עם כל קושי שאתם מרגישים כהורים או קושי שגורם רק להורה אחד לטפל בתינוק ולא מאפשר לו להתמודד עם משימות אחרות, בגלל חרדת התינוק.