5 טיפים לקרב את הלידה 5 טיפים לקרב את הלידה

זירוז לידה: כל הטיפים והמידע

בייבי, אמא כבר מצפה שתגיע לעולם, לעיתים גם הצוות הרפואי כבר מצפה להגעתך, ויכול להציע לאמא זירוז לידה; אל תילחץ בייבי, נשים רבות עוברות זירוז לידה, בין אם מדובר בזירוז "קליל" וטבעי, או בתהליך רפואי בבית החולים. יש מבחר דרכים לזרז את הלידה – בואי לקבל את כל המידע כדי לדעת מה לעשות בזמן אמת.

אפתח בפתגם הידוע "אם זה לא מקולקל, לא צריך לתקן" – אם הכל בסדר אצלך, את והעובר מרגישים טוב, וכל הבדיקות תקינות – לא צריך לעשות כלום. אבל אם הגעת לכאן, יש סיכוי טוב שהמליצו לך על זירוז, או שאת שוקלת אחד כזה – אז בואי נדבר על זה.

השראת לידה או זירוז לידה?

חשוב להבחין בין "השראת לידה" לבין "זירוז לידה". הנה קצת רקע כדי לדעת על מה מדובר ומה ההבדלים:

השראת לידה

זהו מצב שבו מבצעים הליך רפואי יזום במטרה לגרום לתחילת הלידה, ולא מחכים שהלידה תתחיל בצורה ספונטנית.

באיזה מצבים ממליצים על השראת לידה?

  • ✔ סיבות עובריות – במצבים רפואיים שאינם תקינים אצל העובר, למשל: האטה בגדילה התוך-רחמית, מיעוט מי שפיר (מתחת לגבול התחתון של הטווח התקין) או ניטור לא תקין במסגרת מעקב ההריון. אלה מצבים שבהם נהוג לומר ש"עדיף לתינוק להיות בחוץ".
  • ✔ סיבות אימהיות – במצבים רפואיים שאינם תקינים אצל האישה ההרה, למשל רעלת הריון , עלייה קיצונית בלחץ הדם או מחלת רקע של האישה ההרה, שמחמירה ככל שההריון מתקדם.
  • ✔ סיבות סטטיסטיות – למשל, שבוע הריון מתקדם (בדרך כלל אחרי שבוע 41 ) או הערכת משקל גבוהה של העובר.

זירוז לידה

זהו מצב שבו הלידה התחילה בצורה ספונטנית בירידת מים או בצירים, והצוות רוצה לקדם את הלידה, להגביר את תדירות הצירים או את עוצמתם.

קיימות מספר שיטות להשראת לידה וזירוז, ואפרט אותן בהמשך. הבחירה בשיטה כזו או אחרת תהיה בהתאם לתנאים של צוואר הרחם, לסיבה שבגינה הוחלט על הזירוז, ולהיסטוריה הרפואית והמיילדותית שלך (למשל, אם זו לידה ראשונה או חוזרת, אם ההריון מרובה עוברים, או אם עברת כבר לידה קיסרית). לפני הפרטים הטכניים על הזירוזים השונים, בואי נתייחס לכמה עקרונות כלליים, שיעזרו לך לדעת על מה כדאי לך להקפיד ולמה כדאי לשים לב.


זירוז לידה טבעי

יש שיטות שאינן רפואיות, שבעזרתן תוכלי לקדם את הלידה בכוחות עצמך. השיטות הללו מתבססות על האנטומיה והפיזיולוגיה של הלידה – הן מקדמות את ההפרשה האופטימלית של הורמוני הלידה, ועוזרות לעבודת הרחם והאגן. שמירה על תנועתיות ופעילות מתונה בזמן הצירים (ועל איזון בין תנועה למנוחה), תנוחות זקופות (תנוחות המנצלות את כוח הכובד) ונשימות להרפיה ועבודה נכונה של רצפת האגן, יעזרו לך לקדם את הלידה. שיטות טבעיות נוספות הן: שימוש במים, עיסוי של הפטמות, יחסי מין (כל עוד לא ירדו המים, אם אין לך שליית פתח או דימום ואם אין התוויית נגד מצד הרופא שלך), חליטות וצמחים, דמיון מודרך, יצירת אווירה נעימה ומרגיעה בחדר הלידה ועוד. השיטות הטבעיות יכולות תמיד לסייע, וכדאי להיעזר בהן בכל מקרה, גם אם עולה הצורך בהשראת לידה או זירוז בדרך רפואית.


רפואה משלימה לזירוז לידה

מגוון שיטות של רפואה משלימה יכולות לעזור בהכנת הגוף ללידה, בהשראת לידה, בקידום הלידה, וגם כשעולה הצורך בזירוז: דיקור, שיאצו, רפלקסולוגיה, ארומתרפיה ועוד. שיטות טיפול נוספות המתמקדות באיזון האגן והרחם, כמו אקוויליבריו וספינינג בייביז, יכולות לעזור בהכנת הגוף ללידה ובקידום הלידה. אם את בוחרת באחת מהשיטות האלה אני ממליצה להיעזר במטפלים מוסמכים בתחום ההריון והלידה.

משמח מאד לראות שיש יותר ויותר בתי חולים שמשלבים את הרפואה המשלימה בחדרי הלידה. חלק מהמיילדות עברו הכשרה ייעודית, ויש גם מטפלים ברפואה משלימה, שעובדים כחלק מהצוות ויכולים לסייע בטיפולי מגע ודיקור. קחי בחשבון שהם לא נמצאים בכל בית חולים, וגם בבתי החולים שמשלבים אותם – הם לא נמצאים במשך כל היום, אבל אם תצליחי לפגוש את אחד מהם, תוכלי להיעזר בו.


כשמדברים על זירוז לידה - מה הכי חשוב?

התשובה הברורה והמתבקשת היא – אימא בריאה לתינוק בריא. כשאני חושבת על הבריאות שלך בסיום הלידה אני לא מסתפקת בבריאות הפיזית, אלא מתייחסת גם לבריאות הרגשית והנפשית שלך, ואני חושבת גם על הטווח הארוך – איך תרגישי בעוד 20–30 שנים ואפילו יותר. אני חושבת על חוויית הלידה שלך, שתלווה אותך למשך שנים – כמה חשוב שהיא תהיה חוויה טובה ומעצימה, כזו שתשמחי להיזכר בה. בסופו של דבר, כל אישה רוצה לצאת עם חוויית לידה טובה, והרבה פעמים בתפיסה של נשים – אם יש צורך בהשראת לידה או זירוז, זה עלול להעיב על הרגשות והחוויה. נשים רבות אומרות - "רציתי לידה טבעית, בלי התערבויות או סיבוכים", ואז הן מתאכזבות מהשינויים בתוכניות.

החדשות הטובות הן שזה יכול להיות בידיים שלך – את יכולה לעבור את הלידה בהרגשה טובה, מחוברת ועטופה, וליצור לעצמך חוויית לידה טובה ומעצימה, גם אם יש צורך בזירוזים וגם אם לא תכננת לשלב אותם. נשים רבות שליוויתי לאורך השנים מספרות שבזכות כלים טובים שהיו להן, הן יצרו חוויית לידה שמחה וטובה.


איך אפשר ליצור חוויית לידה טובה?

  • להתכונן, להתכונן, להתכונן.
    להכיר את המונחים והאפשרויות, לתרגל וללמוד איך את יכולה לקדם את הלידה בכוחות עצמך, להבין ולגבש את תפקיד המלווה שלך בלידה ולמצוא את המשאבים שיתמכו בך.
  • לייצר תקשורת פתוחה ונעימה עם הצוות. בהקשר הזה יהיה טוב לדעת שבבתי חולים רבים אפשר לקבוע פגישה עם מיילדת להיכרות מוקדמת. זו דרך מצוינת להכיר יותר לעומק, לשתף בדברים שחשוב שהצוות ידע עליך, לעשות תיאום ציפיות ולבנות מסגרת כללית של תוכנית לידה
  • להבין מה קורה בזמן אמת, ולנהל דיאלוג עם הצוות על הפעולות הרפואיות – תזכרי שהמטרה משותפת – לידה בריאה, אימא בריאה ותינוק בריא. בדרך למטרה הזו דיאלוג פתוח עם הצוות יעזור לך לקבל את כל האינפורמציה שחשוב שתדעי בקשר לכל פעולה רפואית.

בואי נבין קצת יותר את חשיבות ההכנה מראש, התקשורת והבנת המצב בזמן אמת: נניח שהחלטת לטוס לחו"ל, לטיול ביעד כלשהו. סביר להניח שתתכנני מסלול, תבדקי את מזג האוויר ואת תנאי השטח, ותגבשי גם תוכניות חלופיות, שיתאימו לשינויים במזג האוויר, או לתנאים אחרים שלא יאפשרו את ביצוע המסלול המקורי. אולי גם תלמדי מילים בסיסיות בשפת המקום כדי שתדעי להסתדר, או שתיעזרי בגוגל טרנסלייט. כל אלה יתרמו לחוויית טיול טובה. כעת, במקום מדינת היעד שבחרת לטוס אליה, אני מזמינה אותך לחשוב על טיול לארץ הלידה, ולראות איך כל האלמנטים האלה באים לידי ביטוי, לא רק בשדה התעופה, אלא גם בשדה הלידה. תכנון המסלול והחלופות שלו יהיו הכנה טובה ומקיפה ללידה, וטוב שתעברי אותה. ההכנה תלמד אותך על כל המצבים והאפשרויות בלידה. תנאי השטח שלא מאפשרים את ביצוע המסלול המקורי, יהיו השינויים בתוכנית הלידה שלך. למשל, אם יהיה צורך בפעולות רפואיות. התקשורת עם התושבים במדינת היעד היא התקשורת הפתוחה עם הצוות, וכך תביני את השפה המדוברת בחדר לידה, ויתנהל שיח שייתן לך מידע רלוונטי לקבלת החלטות מצידך.

הצוות מחויב חוקית להסביר לך על הפעולות הרפואיות כדי לקבל ממך הסכמה מדעת, ומעבר לכך רוצה שתהיה לך חוויית לידה טובה. חשוב שתדעי - מחקרים שבדקו את נושא השיח עם הצוות גילו שהוא תורם להעצמת חוויית הלידה של היולדת.

תתענייני במה שקורה, תשאלי שאלות (או שתגייסי את המלווה לשאול שאלות). אני קוראת להן "שאלות סקרניות" – שאלות שתשאלי בגישה של ראש פתוח, ויעזרו לך להבין את הסיטואציה – את מה שקורה כאן ועכשיו. לעיתים הצוות מציע פעולה שיש לה שם בלטינית, או שם בעברית שלא מבהיר מה הולך לקרות – תשאלי מה זה אומר, תביני במה זה כרוך ואיך הפעולה נעשית, כדי שתוכלי להתכונן רגשית. אם יש לך רגישות כלשהי, או אם יש משהו שאת חוששת ממנו – שתפי את הצוות. זה יעזור לו לגלות יותר רגישות כלפיך. למשל, יש לא מעט נשים שבדיקות נרתיקיות הן מאד לא נעימות עבורן, ואפילו יכולות להוות טריגר. רצוי לשתף את הצוות – בין אם בשיחה מקדימה עם המיילדת או בזמן אמת בשיחה עם הרופא/ה והמיילדת, כדי שיוכלו להתחשב בתחושות שלך וברגישות הזו, ולנהוג בצורה מתחשבת ומותאמת. אישה חייבת לחוש את האוטונומיה על הגוף שלה ואת תחושת השליטה עליו, כדי לחוות את הלידה בטוב. לכן, בכל סיטואציה, אפילו אם אין הרבה זמן לדבר, ספרי לצוות מה חשוב לך, שתפי אם יש לך רגישות מסויימת ואם יש משהו מסוים שחשוב לך שיקרה או שיעשו עבורך.


על הצורך בוודאות, וקבלת החלטות לגבי זירוז לידה

לרובנו יש צורך בוודאות ובאוריינטציה – ההתמצאות שלנו במה שקורה. כשאנו לא יודעות או מבינות מה קורה איתנו, ומרגישות ש"הלכנו לאיבוד" ו"אנחנו לא מכירות את הדרך", הסטרס הוא עצום. תחשבי בכמה אתרים ואפליקציות אנחנו משתמשות ביומיום שלנו כדי להתמצא, כדי לקבל מידע על מה שקורה ומה השלב הבא –WAZE, מוביט, לו"ז הרכבות, חיזוי מזג אוויר ועוד. כולם מעניקים שקט ומאפשרים לנו להיות פחות מאוימות מחוסר ודאות של אירוע עתידי.

גם (ובמיוחד!) בלידה יש חשיבות לתחושת הוודאות שמקנה רוגע וביטחון, אבל כשאת נכנסת ללידה קשה לצפות מראש את מהלכה. את לא יודעת איך היא תתקדם או בתוך כמה זמן, ולפעמים אין הזדמנות להיערך לשינויים כשהתהליך בעיצומו. במצב כזה מערכת העצבים שלך עשויה להיות בסטרס, שעלול לעכב את ההפרשה האופטימלית של הורמוני הלידה, ולעכב את הלידה. הכנה טובה שתעברי מראש תעזור לך לשמור על רוגע, שקט וביטחון, ותסייע להפחית סטרס, חששות ופחדים – גם במצבים של השראת לידה וזירוז.

כל השאלות הסקרניות שהזכרתי קודם, שיעזרו לך להבין את הסיטואציה, ושיתוף הצוות בתחושות, ברגשות ובדברים שחשובים לך, הם מרכיב משמעותי בהתמצאות שלך בתהליך, וגם במעורבות הפעילה שלך בלידה.

לאחר שתקבלי תשובות לשאלותיך, והמידע יהיה בידייך, אני ממליצה לך לשקול את ההשלכות של אי-ההתערבות לעומת ההשלכות של ההתערבות. כלומר, שווה שתעצרי ותחשבי מה יקרה אם נתערב, ומה יקרה אם לא נתערב. לכל פעולה יש השפעה, וגם לאי-נקיטת פעולה יש השפעה, ותוכלי לבחור את האופציה הטובה יותר עבורך, עבור העובר ועבור הלידה.

גם אם יהיה צורך בהשראת לידה או זירוז יכולה להיות לך חוויית לידה מדהימה. דוגמה שתבהיר זאת היטב היא השראת לידה במקרה של רעלת הריון, שהשלכות אי-ההתערבות בה עשויות להיות חמורות ואף מסכנות חיים. חוויית הלידה יכולה להיות טובה ומעצימה, על אף הפעולה הרפואית, אם האישה תשתף את הצוות בתהיות ובחששות שלה, תשאל שאלות סקרניות ותקבל את כל המידע, תדאג לרווחה הפיזית והרגשית שלה ותגיע לתהליך כשהיא מודעת, עם כמה שפחות הפתעות.


יכולת התגובה שלך חשובה גם בזירוז לידה

הרבה נושאים והמלצות שעלו פה מתחברים לתחום הליווי הרגשי בשדה הלידה בגישת T.O.B, שהוא אחד מתחומי העיסוק שלי, בעיקר בהכנה רגשית לקראת הלידה, ובעיבוד של חוויית הלידה. כולם מדברים על החשיבות של לידה פעילה, ומתכוונים לפעילות הפיזית ולתנועה בזמן הצירים, שנועדו לקדם את הלידה, וזה נכון. כעת אני מזמינה אותך להיות פעילה – לא רק במובן הפיזי, אלא גם בתגובה שלך לדברים שקורים במהלך הלידה, גם כשיש שינוי בתוכניות, ויש צורך בפעולה רפואית כמו זירוז. אני מזמינה אותך להיות מעורבת בתהליך. בואי בגישה כזו – את באה ללדת, לא שיילדו אותך. את יכולה ליישם זאת ברמת ההכנה שתעשי מראש, בשיח הפתוח עם הצוות, בקבלת הסברים על פעולות רפואיות, בשיתוף בבקשות ובצרכים שיש לך, ברגשות וברגישויות שלך ובמציאת המשאבים שברשותך, שיתמכו בך ויעזרו לך להיות בעמדה של תגובה.

ליכולת התגובה שלך בלידה יש השפעה רבה על חוויית הלידה שלך –אחרי הכל, בחיים עצמם, וגם בלידה, מרבית החרטות שאנו חווות הן סביב פעולות שלא עשינו, סביב דברים שלא אמרנו וסביב דברים שלא ידענו ואילו היינו יודעות היינו בוחרות לפעול אחרת.

כשתהיי בלידה בעמדה של תגובה תרגישי יותר בשליטה, תרגישי פחות חוסר אונים, ותשפרי את הסיכוי לחוות את הלידה כאירוע עוצמתי ומחזק, ולפעמים אפילו כאירוע מרפא. לכן אני מאחלת לך חוויה פעילה בכל המובנים, חוויה נפלאה שתשאיר זיכרונות טובים, והרבה מזה בידיים שלך.

המונחון - מונחים של השראת לידה וזירוז שכדאי שתכירי

#1 פרוסטגלנדינים (פרופס): "ההורמונים"

  • ✔ מה זה: מדובר בתכשיר שמכיל הורמונים ממשפחת הפרוסטגלנדינים שמחדירים נרתיקית לאזור צוואר הרחם, בצורת ג'ל, נר או טבליות.
  • ✔ מתי עושים את זה: בהשראת לידה – כשרוצים לעודד ריכוך ומחיקה של צוואר הרחם, והתפתחות צירים.
  • ✔ כדאי לדעת: לא מומלץ לשימוש בלידה חוזרת אחרי ניתוח קיסרי (לידת VBAC).

#2 קטטר בלוני: "הבלון"

  • ✔ מה זה: קטטר דק (צינורית דקה) שמחדירים לתעלת צוואר הרחם, ובקצהו בלון שמנפחים בעזרת מים פיזיולוגיים (תמיסת סליין).
  • ✔ מתי עושים את זה: כשרוצים לבצע השראת לידה.
  • ✔ כדאי לדעת: הבלון שבקצה הקטטר מפעיל לחץ על צוואר הרחם וגורם להרחבתו באופן הדרגתי. כאשר צוואר הרחם יהיה רחב מספיק הבלון ייפלט. בחלק מחדרי הלידה ימשיכו את פעולת הבלון באמצעות עירוי פיטוצין כדי לגרום להתפתחות צירים, או יפקעו את שק מי השפיר כדי לקדם את ירידת ראש העובר באגן.

#3 סטריפינג: "הפרדת קרומים"

  • ✔ מה זה: הפרדת קרומים ידנית
  • ✔ מתי עושים את זה: בהשראת לידה – כשקיימת פתיחה מינימלית של צוואר הרחם, כזו שמאפשרת לרופא או למיילדת להכניס אצבע, כך שיהיה ניתן להפריד את קרומי השק העוברי מדופנות הרחם. בזירוז – כשרוצים לקדם את הלידה.
  • ✔ כדאי לדעת: הסטריפינג אמור לסייע לגוף להפריש פרוסטגלנדינים המעודדים ריכוך ומחיקה של צוואר הרחם, ומעוררים התכווצויות של הרחם. הפעולה עלולה לגרום לדימום נרתיקי ולאי-נוחות עד כאב בעת ביצוע הפעולה, ולעתים גם לפקיעה לא מתוכננת של שק השפיר. לעיתים רבות עובר זמן רב מרגע הסטריפינג ועד שהוא משפיע.

#4 פקיעת השק: "פקיעה יזומה"

  • ✔ מה זה: פקיעה יזומה של שק מי השפיר.
  • ✔ מתי עושים את זה: כדי לקדם את ירידת ראש העובר באגן, במטרה לזרז את הלידה.
  • ✔ כדאי לדעת: הפעולה מתבצעת באמצעות החדרת מכשיר דק (פוקען) דרך הנרתיק, הגורם לפקיעת הקרומים ולירידת מים. הפעולה עצמה אינה כואבת. לעתים מבצעים פקיעה יזומה של שק השפיר כשיש צורך להשתמש במוניטור פנימי.

#5 פיטוצין: "המכווץ"

  • ✔ מה זה: חומר שמחקה את פעולת הורמון האוקסיטוצין, המופרש באופן טבעי בלידה וגורם להתכווצויות הרחם = צירים.
  • ✔ מתי עושים את זה: נעזרים בפיטוצין בהמשך להשראת לידה כדי לעודד צירים, או כשרוצים לזרז ולהגביר את תדירות הצירים או את עוצמתם.
  • ✔ כדאי לדעת: פיטוצין ניתן בחדר לידה בעירוי לווריד, תחת ניטור עוברי רציף והשגחה. השימוש בפיטוצין מוגבל בלידה חוזרת אחרי ניתוח קיסרי (לידת VBAC).

חשוב שתדעי – יכול להיות שברגע האמת תשכחי חלק מהשמות וההגדרות, וזה הכי נורמלי. פשוט תרגישי חופשיה לשאול את הצוות, ותזכרי שהבחירה בידיים שלך.

הגיע הזמן לסכם את מה שצריך לדעת על זירוז לידה, בייבי

אמא מצפה שתבוא לעולם, לעיתים גם הצוות הרפואי כבר מצפה ללידה, מסיבות רפואיות כאלו ואחרות. זירוז לידה יכול לסייע לך להגיע בזמן הנכון ובדרך האופטימאלית. חשוב שאמא תהיה בתקשורת עם הצוות ותבין בדיוק מה קורה, כדי לשמור על תחושת השליטה.

EmptyView

הצטרפו למועדון הדיוורים של האגיס

מלאו את הפרטים וקבלו קוד קופון ישירות לנייד שלכם
זה הבייבי הראשון שלי 
בשליחת טופס זה אני מסכים שמידע עליי יישמר במאגרי המידע של החברה והיא תשתמש בו בהתאם ל מדיניות הפרטיות
לקבלת הקופון אנא אשרו קבלת דיוורים ע"י סימון התיבה

 

 

 

 

השאירו מייל ותקבלו מהאגיס

שלל הפתעות, הטבות, קופונים ותכנים שווים במיוחד!

בשליחת טופס זה אני מסכימ/ה שמידע עליי יישמר במאגרי המידע של החברה והיא תשתמש בו בהתאם ל מדיניות הפרטיות

אני מאשר/ת קבלת עדכונים, פרסומים והטבות ממגוון מותגי חברת קימברלי-קלארק ישראל בע"מ באמצעות מיילים ו/או הודעות טקסט. ניתן להסיר את פרטיך מרשימת התפוצה בכל עת