לג בעומר מוכר לכולנו כחג של תספורות ילדים, בעיקר אלו שהגיעו לגיל 3. מדובר בחגיגה הכוללת לעיתים רק גזירת חלק מהשיער ומלווה בשמחה.
בקרב עדות רבות בישראל נהוג שלא לספר את שערות הילד עד לגיל שלוש, אז עורכים טקס תספורת חגיגי. השם שרובנו מכירים הוא 'חלאקה' , שמקורו בערבית או 'אפשערניש' שפרושו דומה והוא רק באידיש. בישראל, נוהגים רבים לחגוג את התספורת ליד קברו של רבי שמעון בר יוחאי שבהר מירון, אך ניתן כמובן לחגוג את התספורת בכל מקום ואין מצווה להסתפר דווקא שם או דווקא בלג בעומר.
מה עושים בטקס?
בטקס נהוג לספר את שערותיו של הילד ולהשאיר לו פאות, אבל יש כאלה שרק גוזזים קצה או קצוות שער בטקס ואחר כך לוקחים את הפעוט למספרה. עד גיל שלוש נחשב הילד במסורת היהודית לתינוק. גיל שלוש מסמל את מעבר הילד לחברת הבוגרים. גזירת השיער מסמלת את שינוי המעמד.
פחדי ילדים מתספורת
פעוטות בגיל 3 ולפני כן ואפילו אחר כך פוחדים ממגוון של דברים. בספרות מצוינים פחדים מאנשים זרים, מחיות שונות, ממפלצות דמיוניות, פחד מתחפושות ואפילו מתספורת. מדובר בשלב טבעי ונורמלי בהתפתחות והפחדים נעלמים לאט ובהדרגה.
איך להתמודד עם פחדי ילדים מתספורת
חשוב להיות קשובים לילד ולא ללחוץ
אם בחרתם ללכת לספר בחרו כזה שיש לו מספרה מותאמת לילדים, לעיתים עם כיסאות מיוחדים וצעצועים
אם אתם מספרים בבית- אל תלחצו על הפעוט והיו סבלנים. משפטים כמו "זה לא כואב", לא תמיד מרגיעים ולכן סבלנות חשובה.
אם אתם נוהגים לפי המנהג של תספורת בגיל 3 בהר מרון- ניתן לגזור רק קצת ואז להשלים את התספורת במספרה
אם יש אחים גדולים אפשר שהם יסתפרו ראשונים
אפשר להכין תעודת "המסתפר האמיץ" או "התספורת הראשונה שלי" לתספורת הראשונה שלכם
אפשר להקריא לילד סיפור על תספורת כדי להעביר מסר מרגיע. ספר ילדים מוכר על הנושא הוא "רוני מהפוני": ספר ילדים חמוד בו רוני מפחד כשההורים מודיעים לו שעליו להסתפר. הוא מבין בסוף כי השיער יגדל בחזרה והוא מתרצה ומסתפר.