כל מה שכדאי לדעת על שעת הנקה
חייבים להניק כדי לקבל זכויות של שעת הנקה? ועד מתי זכאים הורים לשעה שבה ניתן להגיע מוקדם יותר הבייתה? הכל על שעת הנקה ועל חופשת לידה
מזל טוב! ילדת וחזרת הבית לחופשת לידה ארוכה. בין אם החלטת להניק הנקה מלאה ובין אם בחרת תמ"ל - כנראה שבהתחלה את המטפלת הראשית של הבייבי. כשחופשת הלידה מסתיימת כדאי להכיר את הזכויות שלך בעבודה. מסתבר שזכויות לאחר לידה לא מסתיימות בדמי לידה וב- 12 שבועות בבית. מעכשיו כדאי לך להכיר מונח חדש - שעת הנקה. מונח שילווה אותך תקופה ארוכה, גם את בחרת לא להניק.
מהי שעת הנקה
מסתבר שאת לא חייבת להניק כדי לקבל שעת הנקה ולמעשה כבר כמה שנים שהמושג שעת הנקה קיבל את המונח היותר פוליטיקלי קורקט - שעת משפחה. מדובר בזמן בו האישה רשאית לצאת מוקדם יותר מהעבודה, לטיפול בתינוק
למי ניתנת שעת הנקה
עובדת וגם עובד, שהם הורים, המועסקים במשרה מלאה או במשרה שהיקפה 174 שעות בחודש לפחות, זכאים להיעדר מהעבודה שעה אחת ביום ללא ניכוי מהשכר (שעת הורות), במשך לפחות 14 שבועות מתום חופשת הלידה.
משנת 2017 שונה החוג ומאז כבר כמעט 5 שנים, גם אבות יכולים לקחת חלק בשעת הנקה/שעת משפחה. כמובן שלא בו זמנית- כל פעם הורה אחר והאם הטרייה צריכה לעדכן שהיא מוותרת על שעת הנקה או שעת משפחה, לטובת האבא.
הזכאות לשעת הורות ניתנת גם אם העובדת אינה מניקה, וגם אם העובדת התחילה מקום עבודה חדש וכאמור גם לאבא. הורים מאמצים ומי שעומדים להפוך להורים כתוצאה מהליך פונדקאות זכאים גם הם לשעת משפחה.
לאיזו תקופה ניתנת שעת הנקה
התשובה משתנה בין מקום העבודה לבין כמות הזמן שהעובדת עבדה במקום העבודה. אם ננסה לעשות סדר אז עובדת עם ותק של שנה לפחות אצל אותו מעסיק זכאית לשעת הנקה החל מסיום חופשת הלידה שעשויה להימשך עד 26 שבועות.
עובדת בעלת ותק קצר יותר אצל אותו מעסיק זכאית לשעת הנקה החל מתום חופשת הלידה שעשויה להימשך עד 14 שבועות. ישנם מקומות עבודה (כמו בשירות המדינה) שבהם הורחבה הזכות לשנה מיום הלידה. כדי לדעת למה את זכאית, כדי לברר עוד לפני החזרה לעבוד, עם המעסיק.
מהם התנאים לשעת הנקה
אין תנאים לשעת הנקה או שעת משפחה - התנאי היחידה הוא תינוק בבית, בין אם ילדת אותו או אימצת או עברת תהליך פונדקאות. החוק מחייב את המעסיק לתת את שעת ההנקה לאם לתקופה משתנה לפי הוותק בעבודה.
כמה דברים שכדאי לדעת על שעת הנקה:
-
אם מדובר ביום מקוצר – אישה לא זכאית לקבל אותו יום את השעה. לדוגמה בערב חג שבו מקום העבודה כולו מסיים מוקדם – לא ניתן לקבל את השעה הנוספת.
-
לא קיבלת את שעת ההנקה כי המעסיק סרב לתת לך אותה? תוכלי לתבוע אותו ולקבל על כך פיצוי כספי.
-
שעת הנקה ניתן לכל הריון אבל היא לא מוכפלת במקרה של תאומים- אלא נשארת שעה אחת.