מה התינוק רוצה להגיד? על התפתחות שפה אצל תינוקות
כולנו מחכים בסבלנות לרגע בו התינוק יגיד אמא או אבא, זה אמנם רחוק אבל החל מגיל 4 חודשים כבר רואים את ניצני השפה ואת ההתפתחות התינוק המהירה של התינוק. החל מגיל 4 חודשים התינוק מצליח להביע את עצמו יותר, הגרגורים הופכים לצלילים והברות והתחושה היא שהוא רוצה לומר לנו משהו באמת. מה מצפה לנו עד גיל חצי שנה ומה התינוק כבר עושה?
צלילים
מגיל 4 חודשים התינוק הקטן מתחיל להפיק הברות שלמות. בה בה או דה דה הם לא חלק ממילים או שיחה אבל בהחלט הברות שמושמעות על ידו. לאט לאט הוא מצליח להפיק יותר צלילים וליהנות שאנחנו ההורים מתייחסים אליו בעקבותיהם.
זה הזמן בו התינוק גם צוחק בקול רם, מצליח לצעוק ממש ולפעמים יפתיע אתכם בצווחה חזקה. היכול לשלוט בקול ובצלילים הם חלק מהשלב.
תקשורת:
בשלב הזה קל לתקשר עם התינוק כי יש תחושה שהוא ממש מגיב למילים ולשיחה איתנו. מחקרים מצאו כי הורים מחכים את הצלילים של התינוק ומעודדים אותו להביע אותם. זה השלב בו התינוק גם מתקשר "דרך העיניים" הוא מסתכל עלינו כשאנחנו מדברים ומנסה לתפוס את תשומת הלב במבט. כיוון שההורים יתלהבו מהיכולת הזאת של התינוק ויעודדו אותו על ידי מחוות שונות, השיח החדש הזה מלבה את עצמו ומזכה את התינוק בהרבה תשומת לב נעימה.
בשלב הזה התינוק אוהב לנסות צעצועים המשמיעים קולות וגם מצליח לזהות מאיפה מגיע הקול של משחק או של ההורה.
מה כדאי לדעת?
לקראת גיל 3 חודשים התינוק אוהב להכניס הכל לפה ולחקור את העולם דרך הפה. בתחילה הוא מכניס את הידיים ואחר כך צעצועים שונים. זה הזמן לוודא שהכל בטיחותי וכל צעצוע אינו מתפרק לגורמים ועלול לסכן את התינוק. אל תמנעו ממנו להכניס דברים לפה אבל כאמור וודאו שהכל נקי ומספיק גדול כדי לא להיחנק.
מה כדאי לעשות עם התינוק?
עודדו אותו לשחק במשחקים מנגנים וברעשנים
דברו איתו ושחקו איתו במשחקי המוסיפים תנועות ידיים, שירי אצבעות ועוד
שחקו איתו במשחקי קוקו – החביאו לו חפצים וגלו לו אותם
השמיעו מוזיקה נעימה ולא רועשת, וגוונו את המוזיקה
דברו עם התינוק בשפה עשירה והסבירו לו מה אתם עושים בכל שלב, למשל בהחלפת חיתול או טיול בחוץ
ענו לו כאשר הוא "מדבר" אתכם והגיבו לתינוק כל הזמן.