התפתחות

מתי תינוקות מתחילים לראות? התפתחות ראייה אצל תינוקות

פרופ' אוריאל שפירר
img

יש לכם תינוק או תינוקת שרק נולדו? מזל טוב! כדאי שתדעו שהראייה שלהם תתפתח במהירות בחודשים הקרובים, באופן טבעי. למה לצפות? האם צריך לגשת במיוחד לבדיקות? אני כאן עם כל התשובות

לפני שנתחיל, הנה תקציר על מה שחשוב לדעת על ראיית תינוקות:

התפתחות הראייה היא עניין דינאמי, שאורך זמן רב. החל מהלידה העיניים ומרכז הראייה במוח עוברים תהליכים בלתי פוסקים, שלרוב מתייצבים סביב גיל 10 שנים. תינוקות קטנטנים, שרואים צלליות מטושטשות ואפורות, גדלים, מתפתחים ומשיגים ראייה טובה, צבעונית וחדה. וגם במקרים שלא הכל מתנהל לפי התוכנית – יש מה לעשות, ולשמחתנו הכלים שעומדים לרשותנו היום ברפואת העיניים יכולים לזהות בעיות כבר בשלב מוקדם מאוד.

ראייה מרגע הלידה

הורים יקרים, אם חשבתם שרק העיניים אחראיות על הראייה של התינוק, אז דעו לכם שמדובר בתהליך מורכב בהרבה.  כדי שהתינוק יצליח לראות את העיניים שלכם, את המוצץ או את הצעצוע, הוא צריך להיעזר במערכת מורכבת, שכוללת לא רק את העיניים - אלא גם את עצבי הראייה שמחברים ביניהן לבין המוח. המוח אחראי על עיבוד המידע שמעבירות לו העיניים - ובאופן כללי על הראייה. 

התפתחות ראייה אצל תינוקות

אז איך הראייה של תינוקות מתפתחת?

  • תהליכי גדילה: לאחר הלידה, העין מתחילה להתארך ולגדול. היא מגיעה לגודלה הסופי רק לאחר גיל 10 שנים. 

  • שינויים במבנה העין: בחודשים שלאחר הלידה מערכת הראייה לא נחה לרגע - במבנה העין (גם בקרנית ובעדשה) חלים שינויים רבים. השינויים האלה גורמים בדרך כלל לרוחק ראייה, שגדל בשנים הראשונות, ומתחיל להתקצר ולשאוף לניטרליות בערך בגיל 7 שנים. חלק מהילדים יפתחו בהמשך קוצר ראייה.

מתי תינוקות מתחילים לראות?

תינוק נולד עם ראייה מסוימת, די מטושטשת וקצרת טווח, ובתחילת החיים היא מתפתחת באופן רציף ומתמיד. עיקר השיפור בראייה תלוי בהתפתחות הרשתית ובמרכז הרשתית, הקרוי "מקולה". במקביל לכך, חלה גם התפתחות של המוח, שאחראי על מערכת הראייה.

מה רואים תינוקות?

תינוקות נולדים עם חדות ראייה של 6/120. מה זה אומר? תינוק קטן רואה באופן ברור למרחק של 6 מטרים עצמים שאדם עם ראייה תקינה יראה כבר ממרחק של 120 מטרים. 

אז מה התינוק שלי יכול לראות בסביבה בגיל 6 שבועות?

בשלב זה התינוק רואה את הסביבה הקרובה ויכול לשמור על קשר עין, לעקוב אחר עצמים ולהגיב להבעות פנים כמו חיוך או הוצאת לשון. רק סביב גיל חודשיים הוא יתחיל להתעניין בעצמים בהירים. 

"אמרו לי שבגיל שלושה חודשים התינוק שלי כבר חייב לעקוב אחרי עצמים, אחרת זה אומר שיש בעיה בראייה"

אם העיניים של התינוק שלכם עדיין לא עוקבות אחר העצמים שנעים סביבו בגיל 2–3 חודשים, זה לא בהכרח אומר שיש בעיה. לעיתים ישנם מצבים של הבשלה מאוחרת של מערכת הראייה, אבל גם תינוקות "late bloomers", כאלה מתחילים לעקוב ולראות בהמשך. כמובן, יש צורך בבדיקה של רופא עיניים, כדי לקבוע שאכן מדובר בהבשלה מאוחרת של מערכת הראייה ולא בבעיה אמיתית בראייה.

התינוק שלכם נולד לפני המועד המשוער? צריך לזכור שייתכן עיכוב מסוים, כך שהמבט והמעקב יגיעו בגיל מעט מבוגר יותר.

"בגיל חצי שנה התינוק שלי כבר רואה הכל?"

בגיל 6 חודשים, כבר אמורה להיות לתינוק ראייה די טובה - של 6/18-6/12. בגיל הזה כבר יש ראיית עומק ("תלת-ממד") טובה. ועוד עובדה מפתיעה: רוב הסיכויים שלפני גיל 3–5 עדיין לא תהיה לתינוק ראייה תקינה של 6/6.

מתי תינוקות מתחילים לראות צבעים?

בגיל כמה שבועות תינוקות רואים גוונים של אפור. ראיית הצבעים מתפתחת בחודשים הראשונים לחיים, ובגיל 3 חודשים כבר קיימת ראיית צבעים מסוימת. היא עדיין לא סופית, אבל העולם של התינוק בגיל הזה ללא ספק צבעוני יותר.

האם צריך לקחת את התינוק שלך לבדיקת ראייה?

בתינוקייה, כבר לאחר הלידה, רופא ילדים עורך לתינוק בדיקת ראייה בסיסית של "החזר אור אדום". לאחר מכן ההמלצה היא להיבדק אצל רופא עיניים בבדיקות שגרה בגילים 10 חודשים, 3 שנים ולפני הכניסה לכיתה א'. 

הבדיקות השגרתיות של אחיות טיפת חלב מתייחסות גם לראייה, ואם הן מבחינות בבעיה בראייה או בעיניים, הן יַפנו לבדיקת רופא עיניים. בהתאם לגיל הילד, בדיקות אחיות טיפת חלב יכללו קשר עין, מעקב ובדיקת חדות ראייה.

הגיע הזמן לסכם את השיחה על ראייה אצל תינוקות

ההתפתחות של הראייה אצל תינוקות אינה פוסקת. יש דברים שנראים לתינוק היום כמו משהו אחד, ומחר ייראו קצת אחרים. היופי בזה הוא שבכל יום יש הפתעה חדשה ומרגשת. קחו בחשבון שהתפתחות הראייה, כמו כל יתר התהליכים אצל תינוקות קטנים, אורכת זמן - וזה בסדר. רק הקפידו לגשת לבדיקות השגרתיות בטיפת חלב ואצל רופא העיניים.