איך להרדים תינוק? כל הדרכים
הם עייפים בוכים ואנחנו הולכים איתם שעות על הידיים, מנענעים ואפילו נוסעים ברכב, רק כדי שיירדמו. איך באמת מרדימים תינוק ומה אפשר לעשות כדי לזכות בשעות של שינה
איך להרדים תינוק היא כנראה שאלת מיליון הדולר של הורים, שעשויה לאתגר אותם אפילו יותר משלב בחירת השמות עבורם. אין תשובה אחת והטיפים שהורה מקבל מכל מי שרק יכול להסביר לו, לפעמים מבלבלים וסותרים. להרדים על הידיים? רק הרדמות עצמאית? לתת לו לבכות או להרים בכל כמה דקות?
תתפלאו אבל אין מתכון אחד שעובד לכל ילד ויותר מזה לכל הורה. הורים מסוימים יעדיפו לישון עם התינוק בשינה משותפת, ואחרים ישכיבו אותו לישון בחדר משלו מיום הלידה. יש הורים שיצליחו לייצר סדר יום רגוע, בעיקר כשמדובר בתינוק ראשון, ויש כאלה שיצטרכו לשלב את סדר היום עם ילדים נוספים בבית.
לפני הניסיון להבין איך להרדים את התינוק, ננסה להבין למה תינוקות לא ישנים טוב. אולי יעזור לכם להרגיש טוב שלא הכל בגללכם 😊
שנת הלילה מאופיינת במחזוריות ובמעברים בין מחזורי השינה המתחלפים. גם לתינוקות יש מחזורי שינה שונים שבהם הם מתעוררים ואמורים לחזור לישון. שני דברים יכולים לעזור למחזורי שינה – הפרשת מלטונין וכמובן חשיפה לאור ולחושך.
לתינוקות קטנים יש הפרשה מועטה של מלטונין. מלטונין הוא הורמון המופרש מגופנו ומסייע בהשריית השינה. המלטונין מופרש עם השקיעה וזהו זמן בו קל לתינוק להירדם יותר. אבל חשוב לזכור שלתינוק קטן יש הפרשה נמוכה יותר של מלטונין. אל דאגה, זה ישתנה לאט לאט אבל בינתיים, בשלבים הראשונים, לא קל להתמודד עם השינה.
הגורם השני לבעיות בשינה הוא ההרגלים שאנחנו מקנים לתינוקות מגיל קטן, וכאן בהחלט יש לנו מה לעשות. ועדיין גם אם ננהג נכון יש גורמים נוספים שיפריעו לקטנטנים לישון כמו כאבי בטן, גזים, צמיחת שיניים וכאבי שיניים, ואפילו נזלת ומחלות חורף שונות ואפילו חום או קור בחדר.
איך להרדים תינוק ומתי הוא ישן לבד?
רק נולדו: תינוק שרק נולד יתקשה לישון לילה שלם וכמובן להירדם לבד. כן כדאי להתחיל להרגיל להבדלי יום ולילה. לפתוח לתינוק חלונות במשך היום ולחשוף לאור ובלילה להחשיך את החדר ולדאוג לשקט. אור יום וחושך יכולים לעזור לארגן את היום עצמו.
איך להרדים תינוק שרק נולד?
תינוק בגיל הזה ישן במהלך היום והלילה כ - 16-18 שעות בממוצע. קשה ללמד אותו להירדם לבד אבל כן ניתן להרדים על הידיים, עם חיבוק ומגע וגם לעטוף את התינוק עצמו בשיטת עיטוף, כדי למנוע את רפלקס מורו. בשבועות אלה אין עדיין שעון ביולוגי מסודר והפרשת מלטונין.
חשוב לעקוב אחרי חלונות שינה של התינוקות ולנסות להרדים אותו בשעות אלה.
תינוקות: בהנחה שהתינוק גדל והוא כבר בן חודש וחצי או יותר, כדאי להתחיל להקנות סדר יום לתינוק, שיכלול שעות קבועות של מקלחת, טיול יומי או פעילויות בזמן ערות. זה לא פשוט אבל סדר יום וטקס שינה יכולים לעזור.
איך להרדים תינוקות:
תינוקות בני חודשיים עד שנה ישנים בממוצע 9 עד 12 שעות בלילה ושינה במהלך היום. רוב התינוקות ירצו לישון כבר בשעות 7 בערב ואפילו לפעמים לפני (בעיקר בחורף) ולכן חשוב להתחיל טקסי שינה מסודרים לפני ולהרדים אותם בשעות הנוחות להם.
רוב התינוקות יתעוררו בלילה לפחות עד גיל חצי שנה, ולכן חשוב להתחיל ללמד אותם להירדם לבד סביב גיל זה. ניתן להרדים בצורות שונות, אבל חשוב לנסות לשנות את התלות של התינוק בהרדמות בכם ההורים. אפשר לדאוג לחפץ מעבר, מוצץ או כל דבר אחר שיעזור לתינוק להירדם בלעדיכם.
פעוטות: נראה שהגענו לשלב הקל שבו אפשר לייצר שעות שינה ולילה שלם של שינה, אבל בשלב הזה לעיתים יש לפעוטות חלומות ופחדים ולכן הוא יכול להתעורר כמה פעמים או לפחד להירדם.
איך להרדים פעוטות:
מגיל שנה ניתן לשבת ליד הפעוט כשהוא נרדם. כשהפעוט ישן במיטת מעבר זה קל יותר. אפשר לבנות טקס שינה מאורגן הכולל אמבטיה, הקראת סיפור או שיר קבוע, כמובן החשכת הבית ועל ידי כך להעביר מסר לפעוט שהשינה מתקרבת.
שיטות בהרדמת תינוקות:
שיטת עיטוף תינוקות
מדובר בשיטת עיטוף מוכרת, שעוזרת לתינוק להירגע ולישון טוב יותר. עוטפים את התינוק כולל הידיים –פרטים נוספים ניתן למצוא
שיטת הרם-הורד
דרך להרגיע את התינוק שלא יבכה אבל לא להרדים. מניחים את התינוק במיטה שלו בשעה שהחלטתם, אחרי טקס שינה, אמרו לו לילה טוב ואם הוא בוכה הרימו והרגיעו והחזירו למיטה. זה מתיש ולוקח מספר ימים ולא מומלץ לפני גיל חצי שנה וגם לא מומלץ להורים שמתקשים לשמוע בכי או מאד עייפים, שעלולים אחרי שעה לוותר ולהרדים שוב על הידיים.
שיטת ה 5 דקות:
שיטת הרדמה דומה בהתחלה, בה משכיבים את התינוק אבל כאן יוצאים מהחדר ונותנים לתינוק להתמודד. גם כאן סביר שהתינוק יבכה ולכן אתם צריכים סבלנות ועצבי ברזל וגם שכנים מבינים. תנו לתינוק לבכות 5 דקות ואז חזרו לחדר והרגיעו שוב והחזירו לישון. עושים זאת מספר פעמים שצריך, כנראה אצל רוב התינוקות, מספר ימים. המלצה שלנו- אל תתחילו בתהליך אם אתם לא יכולים לשמוע את התינוק שלכם בוכה.
שיטת כיסא/ישיבה ליד המיטה
הרעיון פשוט ועובד אבל מתאים לגילאי שנה ומעלה ובמיוחד לסרבני הרדמות בגילאי שנתיים. הטכניקה פשוטה – נלמד את התינוק לאט לאט להירדם לבד - ללא נוכחות שלנו בחדר או תלות בנו.
יושבים על כיסא ליד מיטת התינוק. לאחר שהוא התרגל עוברים לשבת על הכיסא רחוק יותר, אחר כך מתחילים לצאת מהחדר לחצי דקה ודקה, כמובן שלפני מיידעים את התינוק או הפעוט שאנחנו יוצאים ומיד חוזרים. בסופו של התהליך פשוט תשבו ליד התינוק מספר דקות ותצאו מהחדר והוא ילמד להירדם לבד. מאחלים לילות רגועים