תזונה והנקה

תזונת תינוקות - איך יודעים שהתינוק אכל מספיק?

תזונת תינוקות היא אולי הנושא המעסיק ביותר הורים. שאלות כמו מה הוא צריך לאכול והאם הוא אכל מספיק מעסיקות אמהות ואבות מהשלב בו התינוק נולד.

לפני הכל מומלץ להכיר את ההנחיות לתזונת תינוקות ולהאכיל את התינוק לפיהן. אם אתם מרגישים  שתינוק לא אוכל מספיק כדאי להתייעץ עם רופא הילדים, אבל בעיקר לא להיבהל.

תרצה שני, דיאטנית קלינית, מומחית בתזונת תינוקות וילדים מסבירה כי ארגון הבריאות העולמי ממליץ על הנקה בלעדית בחצי שנה הראשונה לחיי התינוק ועל המשך הנקה בשילוב מוצקים, בשנה הראשונה ובהמשך. גם משרד הבריאות הישראלי ממליץ על הנקה כתזונה המתאימה ביותר לתינוקות. "להנקה", מסבירה תרצה שני, "יתרונות רבים לתינוק החל מנוגדנים העוברים לתינוק ועד לטעמים שונים שהוא יונק"

לתינוקות, שאינם יונקים מסיבות שונות, מומלץ לתת תמ"ל- תרכובת מזון לתינוקות, על בסיס חלב פרה, מועשר בברזל, אלא אם כן הוחלט על ידי רופא אחרת. למעשה הנקה או תמל הם התזונה העיקרית לתינוק עד גיל חצי שנה ואין צורך לתת לתינוק מים גם בימים חמים

תרצה שני מדגישה "לפני גיל חצי שנה אין צורך לתת מים ואפילו לא מומלץ. התינוק יתמלא מהמים וישתה אותם במקום התמ"ל או חלב אם. זה יכול לפגוע בכמויות האוכל שלו. את המים כדי לשלב מגיל חצי שנה כשהתינוק מתחיל לאכול ארוחות של מוצקים".

האם הוא אוכל מספיק?

כמות המזון אותה צריך תינוק לאכול היא עניין מורכב ומעסיק כל הורה . כאשר התינוק ניזון מהנקה בלבד קשה למדוד את כמות הנוזלים אותה הוא שותה,  ואז יש צורך להתבסס על תחושה ומראה, כלומר תינוק רגוע ועולה במשקל. חשוב לזכור שתינוקות יונקים יכולים להיות קטנים יותר בשלב הזה מתינוקות שאוכלים תמ"ל, אבל זה מתאזן בהמשך. יועצות הנקה ימליצו להתייחס לתחושה שלכן כאמהות ולמראה התינוק- האם הוא רגוע וישן היטב או נראה שהוא ממשיך לחפש אוכל.

בחנויות לדברי תינוקות תמצאו מד חלב, המאפשר לאמהות לבדוק מהי הכמות שנאכלה על ידי התינוק מהשד. את המכשיר ניתן לקנות ברשתות והוא של חברת BFREE.

כשמדובר בתינוקות השותים מבקבוק, חלב אם שאוב או תמ"ל, החישוב פשוט יותר וקל למדידה: תינוק צריך לאכול 150-180 מ"ל חלב כפול משקל גופו. לדוגמא תינוק ששוקל 5 קילו צריך לאכול ביממה אחת (24 שעות) בין 750-900 מ"ל. את הכמות הזאת כמובן מחלקים לכמה ארוחות, לדוגמא שמונה ארוחות ביום של 100 מ"ל בכל ארוחה.

לא מומלץ לחשב או להתעמק בכמויות כל עוד התינוק עולה היטב במשקל, נראה ערני ורגוע. את החישובים כדאי להשאיר לזמנים בהם אתם כהורים לא רגועים.

מתי מתחילים בטעימות?

הנחיות משרד הבריאות השתנו בשנים האחרונות מספר פעמים והשאירו הורים מבולבלים. מתי לחשוף תינוק בפעם הראשונה למזון מוצק ומה הכוונה בטעימות. תרצה שני עושה סדר בהנחיות החדשות: "בסוף שנת 2012 השתנו ההמלצות של משרד הבריאות לגבי טעימות וחשיפה למזון חדש. משרד הבריאות ממליץ לבדוק את המוכנות של התינוק ולחשוף אותו למזון מוצק החל מגיל 4 חודשים, לפי מוכנות התינוק. כאשר מתייחסים למזון מוצק אין הכוונה לארוחה מלאה, אלא לטעימות הניתנות בהדרגה, כפית או שתיים במשך כל היום. חשוב לא לחשוף למספר מזונות ביחד אלא לאט לתת לתינוק להתרגל לטעמים ולמרקם"

התינוק רוצה לאכול אפשר לעבור לארוחה בגיל 4 חודשים?

שני לא ממליצה לעבור לארוחות שלמות מגיל 4 חודשים. מערכת העיכול של התינוק צריכה להתמודד עם השינוי ועיכול של אוכל אחר. כדאי לעשות הכל בצורה מאד הדרגתית ורק בגיל חצי שנה להתחיל לעבור לארוחות. "כמובן שהכל תלוי במוכנות של התינוק לטעום. ישנם תינוקות שלא ירצו לטעום מזון ואיתם כדאי לחכות קצת ואז לנסות שוב"

את הטעימות אפשר לתת ביד נקייה לתינוק או בעזרת כפית קטנה ובעיקר להיות סבלניים ורגועים. התינוק לומד בגיל 4 חודשים עד חצי שנה, להסתגל לטעמים ולהכיר אותם. בהמשך הוא יעבור לארוחות שלמות.