הנקה נכונה – הנה מה שכדאי לדעת
התינוק רק נולד והדבר הראשון, שהרבה אימהות חושבות עליו, זה איך להאכיל את התינוק. אם אימא רוצה להיניק, יש כמה דברים שכדאי לדעת | אימא, דאגנו לך לטיפים להנקה מוצלחת ונכונה
הנה מה שצריך לזכור:
בימים הראשונים תינוק צריך ארוחות קטנות ותכופות. מה זה אומר? כ- 10-12 פעמים ביממה. כאבים? לא צריך לסבול מהם. אם יש כאבים, לדעת שכדאי לפנות לייעוץ, כמה שיותר מהר.
הכנה להנקה - מה אפשר לעשות לפני הלידה?
אחד הדברים המשמעותיים ביותר שהיריונית יכולה לעשות, עבור הצלחת ההנקה, הוא השקעה בהכנה להנקה. אימהות רבות אומרות ש"הנקה זה טבעי", אבל האמת היא שכדאי לעשות הכנה, ויותר נשים מבינות שאם הן יתכוננו, הן יסתדרו טוב יותר ויצליחו יותר.
1# הכנה להנקה
רכישת קורס לאימהות בנושא הכנה להנקה, כמו הקורס שבניתי בעצמי: "הנקה בידיים שלך". אפשר גם לקבוע פגישת הכנה להנקה אישית או קבוצתית אצל יועצות הנקה וגם כמובן אצלנו, במועדון הנקה חלב אם. חלק מקופות החולים גם הן מציעות הכנה להנקה. בעיניי, חשוב לעשות הכנה להנקה אצל מי שמכירה את הסוגיות שיכולות לאתגר ביומיים הראשונים לאחר הלידה. חשוב לקבל כלים לימים הראשונים שכל אמא מניקה תדע מתי התינוק צריך לינוק, ואיך לדעת שהוא מקבל מספיק חלב.
מה עושות בהכנה להנקה?
בהכנה, היועצת והאמא ישוחחו ויבררו מה מטרות ההנקה של היולדת. לאחר שידברו גם על ההיסטוריה הרפואית הרלוונטית של היולדת ובדיקה גופנית - יחד הן בונות תוכנית לימים הראשונים.
2# למצוא אשת מקצוע
כדאי למצוא אשת מקצוע שתלווה אותך בהנקה. כשמקשיבים לטיפים מהסביבה - השכנות, האחיות בבית החולים, יועצות באינסטגרם – זה עלול לבלבל. כדאי להקשיב לדמות אחת, מישהי מקצועית שסומכות עליה ומתחברות אליה.
3# לזכור שככל שתניקי יותר זה עדיף
בגדול, הנקה תכופה בימים הראשונים היא מתכון להצלחה. כשהכל זורם - האמא בריאה, התינוק בריא והם ביחד – הכל קל יותר. במצב כזה ולטובת ביסוס ההנקה, עדיף להימנע מפטמות מלאכותיות ומבקבוקים. במקרים בהם יש הפרדה מסיבות שונות ואין אפשרות להנקה ישירה, כדאי לשאוב, כדי לשמר את תפוקת החלב.
4# לא לחכות
במקרה שמתעוררים קשיים או כאבים – לא כדאי לחכות שזה "יסתדר מעצמו", כי הנטייה של דברים מהסוג הזה היא לא להסתדר מעצמם. לכן, במצב כזה לפנות לייעוץ, ועדיף מוקדם. החשיבות לפנות מוקדם, היא בגלל שבימים הראשונים הגוף עושה כיול – מתאים את כמויות החלב לתינוק, על פי כמות החלב שמתפנה מהשד.
מה זו הנקה נכונה, בימים הראשונים?
מה צריך לעשות ביום הראשון כדי להתחיל ברגל ימין? להיניק 10-12 פעמים, ולחזור על זה גם ביום השני. אני יודעת שזה נשמע הרבה, אך זה חיוני, ולפי מחקרים- 8 הנקות ביממה הן המינימום.
ההנקות התכופות מאפשרות לתינוק לקבל את כל הדברים שחיוניים לו - את המזון שהוא צריך, את הקרבה, את הנחמה, את הגמילה ההדרגתית מהרחם. ארוחות קטנות ותכופות, כפי שנחוץ לו, מאפשרות לאימא להתאמן על הטכניקה, להכיר את הגוף שלה בהנקה ולהשתפר בתהליך. וגם – זה מונע צהבת. קיימים 2 מחקרים שמצאו שהנקה של 8 פעמים לפחות ביומיים הראשונים מונעת את עליית הבילירובין ביום השלישי.
בימים הראשונים המשימה המרכזית היא להיניק, וכמה שיותר. החדשות הטובות: ההנקה תתרווח בהמשך, והפערים עשויים להימשך אפילו 3 שעות, ואז יש זמן ליוגה, מניקור וחברות.
כמה זמן נמשכת הנקה?
זה תלוי. הנקה יכולה להימשך בין 20 ל- 40 דקות, וגם אפילו 10 דקות כשהתינוק מתבגר. חשוב לזכור – חשוב לראות שההנקה פעילה ויעילה, ושהתינוק בולע מספר פעמים.
עוד רעיון: אם לא הספקת לעשות הכנה להנקה, עד שיועצת ההנקה תגיע, יש המון שאת יכולה לעשות לבד. שימי את התינוק עליך בעור לעור (מספיק שרק החזה יהיה חשוף וייגע בחזה של אימא), והישעני לאחור. יש לתינוק רפלקסים ואינסטינקטים שעוזרים לו להגיע לשד. את לא לבד, אתם צוות.
תנוחות הנקה
אם אימא מתלבטת איך להיניק, יש כמה דגשים כלליים, לגבי כל תנוחות ההנקה:
-
החזיקי את התינוק כך שהבטן שלו כלפי הבטן שלך
-
אפשרי לתינוק לפתוח פה גדול, על ידי כך שתתמכי בשכמות שלו, זה יעזור לו להטות את ראשו לאחור ולהגיע לשד עם פה פתוח
-
אפשרי לתינוק להגיע אל השד כששתי ידיו נמצאות משני צידי השד, זה ייתן לתינוק אוריינטציה לתנוחה
הנקה בלילה
קיימות מספר גישות לגבי הורות בלילה. לדעתי, הכל קשה יותר בלילה. אם תינוק נולד במועד, הוא בריא, ואימא מיניקה מספיק פעמים במשך היום, בהחלט יש סיכוי שהוא יישן 4, 5 ואולי אפילו 6 שעות בלילה – וזה נוח לכולם, אז למה לא לכוון לזה?
הנה טיפ נוסף שיעזור לאימהות מיניקות: אני ממליצה להעיר את התינוק, בשעות היום, לשים אותו עלייך, עור לעור, כדי שהוא יינק במהלך היום ככל הניתן. אימהות רבות מגלות שהתינוקות אוכלים היטב במהלך היום אם הן מקפידות על זה, ואז ישנים טוב יותר בלילה. כשהתינוק ישן, גם אימא ישנה! לעומת זאת, אם התינוק באמת ישן כל היום ולא ינק, הוא יצטרך להשלים ארוחות בלילה.
כאבים בהנקה
אחד המיתוסים הכי גדולים ש"אם זה כואב, זה בסדר. להמשיך להניק וזה יעבור" – זו טעות. אם יש כאבים, סימן שיש חיכוך, ואם יש חיכוך, סימן שהתינוק על הקצה של הפטמה. היות ולא שם נמצא החלב, המצב עלול להביא לשחרור חלקי של החלב מהשד, שבהמשך עלול להביא להקטנת הייצור.
במקרה כזה, עדיף לפנות ליועצת הנקה בהקדם האפשרי, כדי לא להגיע למצב של הפחתה בכמויות החלב המיוצרות.
האם שאיבה גורמת לגודש?
הגודש הוא חלב שנוצר ולא התפנה. שאיבה זו התערבות, ויש להביא זאת בחשבון. אם נוצר גודש ואת מניקה – פשוט להצמיד את התינוק ולתת לו לינוק. אך אם אי אפשר (כי אתם לא ביחד או שהשד גדוש מידיי והתינוק לא יכול להיצמד) - חשוב לשאוב ולפנות את החלב.
השאיבה בפני עצמה אינה גורמת לגודש, ולפעמים נחוצה, כשאמא ותינוק לא ביחד.