תזונה ובריאות

שלשולים אצל תינוקות – מה הגורמים ואיך לעצור את השלשול

ד"ר אבי ברכר
תינוק בוכה

היי בייבי, בטח שמעת ששלשול זה עסק לא נעים. לא בטוח למי פחות – לך או להורים שלך שמחליפים לך חיתול... אבל יש דרכים טובות ונכונות להתמודד עם שלשול - הטריק הוא רק לתפוס אותו בזמן  

בייבי, לפני שנתחיל, הנה תקציר בשביל הגדולים שמטפלים בך:

שלשול אצל תינוקות וילדים הוא תמיד אתגר. אבל לרוב מדובר בעניין חולף, שאין סיבה להתרגש ממנו יותר מדי. חשוב לוודא שהתינוק לא מתייבש, ובאמצעות הקפדה על היגיינה – להגן על כל מי שבא במגע עם התינוק ועם היציאות שלו, למקרה שמדובר במחלה מידבקת. אם נראה שהתינוק סמרטוטי או אפאטי, או נלווים לשלשול תסמינים מדאיגים נוספים – יש לפנות מיד לרופא הילדים ולהיוועץ בו. 

בייבי, שנתחיל?

בין אם יוצא לך לעשות קקי אחת לשבוע ובין אם לאחר כל ארוחה, כדאי לדעת, בייבי, שזהו הטווח התקין. בדרך כלל התדירות אצל תינוקות יונקים גבוהה יותר מאשר אצל תינוקות הניזונים מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות).

4 קקי ביום – זה נורמלי?

תדירות של 4 יציאות ביום היא בהחלט בטווח התקין. אבל כל מקרה לגופו – ההורים שלך אמורים להכיר את תדירות היציאות הרגילה שלך, ואם חל שינוי בתדירות, הם צריכים לנסות להבין מה הגורם לכך ואם מדובר בבעיה רפואית. אם במצב רגיל יש לך יציאה אחת ל-3 ימים ופתאום יש לך 4 יציאות ביום, אפשר להניח שמדובר בשלשול. 

מה זה שלשול?

למקרה שעדיין לא חווית את זה בעצמך, בייבי, אספר לך ששלשול הוא מצב של פעילות מעיים מוגברת. היא גורמת להפרשה גדולה מהרגיל של נוזלים דרך פי הטבעת, וכך גם לירידה בצמיגות הצואה (כלומר, יציאה רכה, נוזלית או מימית), או לעלייה בתדירות היציאות.

ניתן לסווג את השלשולים לפי מנגנון הפעולה שלהם (שלשול אוסמוטי, שלשול הפרשתי, שלשול דלקתי ושלשול של תת ספיגה. חלוקה אחרת, כללית ופשוטה יותר היא לשלשול חד (אקוטי), שנמשך עד שבועיים, ושלשול מתמשך (כרוני) שנמשך יותר שבועיים או יותר.

שלשולים אצל ילדים – כמה זה שכיח?

גסטרואנטריטיס היא דלקת של הקיבה או המעיים, שנגרמת כתוצאה מחשיפה לחיידק או לנגיף. זה קצת מסובך בשבילך להגיד אותו, אז בפשטות – זוהי מחלה זיהומית של מערכת העיכול. בשפה המדוברת נהוג לקרוא לה פשוט "קלקול קיבה". מרבית הילדים בני 3 שנים ופחות יחלו לפחות באירוע אחד של גסטרואנטריטיס חריפה, כך שמדובר באירוע שכיח ביותר בקרב ילדים ותינוקות. 

הגורמים לשלשולים אצל תינוקות

הגורמים לשלשול חד (אקוטי) ושלשול כרוני שונים זה מזה:

  • זיהום: הגורם השכיח ביותר לשלשול אקוטי אצל תינוקות כמוך, בייבי, הוא זיהומי. מבין המחוללים הזיהומיים, נגיפים למיניהם הם השכיחים ביותר, וחיידקים וטפילים שכיחים פחות. ברוב המקרים הגורם המזהם עצמו חודר למערכת העיכול ומשם לרירית המעי ולעתים הגורם המזהם חודר למערכת העיכול ובה הוא מפריש את הרעלנים.

  • הרעלת מזון: בכזה מקרה, בולעים את הרעלן ישירות מהמזון. 

  • תגובה של הגוף לגורם "מפריע": תגובה לשימוש באנטיביוטיקה ואלרגיה למזון.

הגורמים לשלשול מתמשך הם מחלות זיהומיות – בעיקר נגיפיות וטפיליות – אי סבילות למרכיבים במזון, כמו אלרגיה לחלבון חלב הפרה, מחלת הכרסת (צליאק - רגישות לחלבון החיטה), הפרעה בתנועתיות המעיים, מחלות דלקתיות כרוניות לא זיהומיות של מערכת העיכול, אי סבילות למזונות מסוימים ומחלות מולדות שבהן המבנה או התפקוד של המעי נפגעים.

איך יודעים אם שלשול נגרם ממחלה חיידקית?

השלשולים הנגיפיים הם לרוב מימיים ושקופים, ללא דם או ריר. לעומתם, השלשולים החיידקיים קשים יותר מהשלשולים הנגיפיים, והם מתאפיינים לעיתים בנוכחות של ריר או דם בשלשול. לפעמים, לכל אלה עלולים להתלוות גם חום וכאבי בטן עוויתיים.

האם שלשול מידבק? איך נדבקים?

שלשול חד ממקור זיהומי הוא מידבק מאוד, ולכן צריך להישמר. גם הילדים בגן שלך, ההורים ושאר בני המשפחה שלך עלולים להידבק בקלות. המנגנון העיקרי להדבקה הוא פקו־אוראלי (fecal-oral). כלומר, מחולל המחלה יוצא עם הצואה, ועובר לרוב בגלל מגע בין ידיים מזוהמות לבין משטחים שנוגעות בהם ידיים אחרות. אם הידיים נכנסות בטעות ובדרך אגב אל הפה – המזהם עובר משם אל מערכת העיכול. אפשרויות נוספות הן שגורם המחלה עובר דרך מזון ומים נגועים. המצבים האלה עלולים להתרחש, למשל, אם לא רוחצים היטב את הידיים לאחר ביקור בשירותים. מעבר של מחולל מחלה מסוים במגע ישיר בין ילד לילד. יכול להתרחש, למשל, בחשיפה לחיידק הקרוי שיגלה (Shigella), או בטפיל הקרוי גיארדיה (Giardia lambia), שכמות מועטה מהם מספיקה כדי לחלות.

מהם הדגלים האדומים בשלשול, שדורשים בירור מעמיק יותר? 

אם חלה ירידה משמעותית בצריכת המזון שלך, בייבי, כמו הימנעות מאכילה של שתי ארוחות רצופות או יותר, ועדיין לא הגעת לגיל שנה – יש להיוועץ ברופא הילדים שלך. חשוב לראות שאין סימנים שמעידים על התייבשות, כך שצריך לנטר בקפידה את מתן השתן. תדירות מתן שתן נמוכה מפעם ב־6 שעות מחייבת בדיקה דחופה של רופא. כך גם עליית חום, הימצאות דם או ריר בצואה, הקאות או שינוי במצב ההכרה או בהתנהגות מחייבים בדיקה דחופה. אם כבר עברת את גיל שנה, יש להיוועץ ברופא הילדים במקרים שבהם לשלשול נוסף תסמין אחד או יותר מבין הבאים:

  • חום שנמשך מעל 24 עד 48 שעות

  • יציאות דמיות

  • הקאות שנמשכות יותר מ-12 שעות

  • הקאות דמיות או מרתיות (בצבע ירקרק)

  • בטן תפוחה או רגישה למגע, בליווי כאב בטן או אי שקט רב

  • מצב נלווה של צהבת או חיוורון, מצב נלווה של פריחה בגוף, מצב מתמשך של חוסר תיאבון וחוסר רצון לשתות, ומצב כללי ירוד

אילו סימנים צריכים להעלות חשד להתייבשות אצל תינוקות? 

להתייבשות יכולים להיות הרבה סימנים, ולרוב הם יופיעו יחד – חלקם או כולם: 

  • מיעוט במתן שתן

  • שתן כהה מאוד ומרוכז

  • בכי ללא דמעות

  • מרפס שקוע

  • עור יבש

  • ריריות יבשות

  • מראה כללי אדיש (אפטי) ו"סמרטוטי"

במקרים של חשד להתייבשות, חשוב שההורים שלך יביאו אותך לגורם רפואי לקבלת עירוי נוזלים - מהר ככל האפשר.

האם תינוקות נוטים להתייבש יותר מילדים ומבוגרים?

כן, בייבי. תינוקות אכן נוטים להתייבשות יותר מילדים וממבוגרים. יש לכך כמה סיבות: תינוקות מאבדים נוזלים במהירות משום שאחוז המים בגופם גבוה במיוחד, וגם קצב הנשימה מהיר יותר – מה שמגביר את אובדן הנוזלים אפילו יותר. לעתים הכליות עדיין אינן בשלות דיין, ולכן אובדן הנוזלים לא מווסת כהלכה. אם נוסף לכל גם חום, הרי שמעבר לאובדן הנוזלים במערכת העיכול בשל השלשולים, הגוף מאבד נוזלים נוספים בשל חום הגוף הגבוה, כי  היחס בין שטח הפנים לנפח הגוף של תינוקות הוא גדול יותר. 

מה לעשות אם יש לתינוק קקי ירוק?!

בייבי, אם הקקי שלך ירוק, צריך לעצור ולשאול את עצמנו כמה שאלות. למשל: מה הגיל שלך, מה גוון הצבע הירוק, מה תדירות היציאות ומה המצב הכללי שלך. אצל תינוק בימים הראשונים לאחר הלידה, למשל, הקקי השחור הופך בהדרגה לקקי בצבע ירוק - וזה מצב תקין. קקי ירוק בהיר עשוי להצביע על הנקה שנמשכה זמן קצר מדי. במקרה כזה, רצוי לנסות להאריך את זמן ההנקה בכל פעם כדי להזין אותך בחלב האחורי, העשיר והשומני יותר, שדרוש לך כדי לגדול. קקי ירוק כהה עשוי להופיע גם כשנותנים לך תוסף ברזל (החל מגיל ארבעה חודשים). אם כך, יש לבדוק האם חל שינוי בתזונה שלך. לעתים, במחלה זיהומית שכיחה שגורם נגיף הרוטה, תיתכן יציאה ירקרקה שלשולית. ובכל מקרה, אם יש ספק – מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים. 

מהם הדגלים האדומים בשלשול, שדורשים בירור מעמיק יותר? 

שלשול זיהומי לרוב חולף מעצמו, ללא טיפול. הטיפול החשוב והעיקרי בזמן שיש שלשול – הוא למנוע התייבשות. לכן, אם תקף אותך שלשול, ניתן בדרך כלל להסתפק בשתיית נוזלים ולעקוב אחר מתן השתן. אם האוכל שלך הוא חלב אם, זה מה שעליך להמשיך לאכול.  ברוב המקרים אין צורך לתת טיפול תרופתי נגד השלשול. ההורים שלך צריכים לעשות?

  •  לוודא שהתינוק מקבל מספיק מים: הסכנה העיקרית בשלשול היא התייבשות ושיבוש האיזון של המלחים בגוף, הרי שאפשר לטפל באמצעות החזרת נוזלים (רהידרציה) באופן פומי (דרך הפה). לשם כך קיימות תמיסות עשירות במלחים הקרויות ORS = oral rehydration solution. לדוגמה "הידראן", "מינרלי" ו"אלקטרורייס". תמיסות אלה, שנמכרות לפי מרשם רופא, מחזירות לגוף את המלחים שאבדו בשלשול. 

  • האכלה: אין צורך בהפסקת ההנקה או תזונה אחרת, ולרוב יש להמשיך בתזונה הרגילה בתוך 4-6 שעות ממתן הרהידרציה. 

  • לתת לך תרופה, במקרה הצורך: במקרים של שלשולים מרובים מאוד, ניתן לטפל בטסקטן – תרופה שאינה מטפלת בגורם לשלשול, אך מפחיתה אותו סימפטומטית. 

ומה עם אנטיביוטיקה, ההורים שלך שואלים? רק במקרים של חיידקים ספציפיים יש מקום לטיפול אנטיביוטי. בשלשול מתמשך יש לאבחן את סיבת השלשול ולטפל בה.

תרופות סבתא לטיפול בשלשולים אצל תינוקות

במקרים רבים מסוכן להחליף טיפול רפואי בתרופות סבתא. אבל במקרה של שלשול בשלשול חד דווקא יש פתרונות רבים מעולם "חוכמת הדורות". התמיסות שסיפרתי לך עליהן בסעיף הקודם, בייבי, נועדו לאזן מחדש את ריכוזי המלחים בגוף, לאחר שהאיזון הופר בגלל שלשול. בדיוק לשם אותה המטרה, נהגו לתת בעבר מי אורז לפעוטות ולתינוקות שעברו את גיל חצי שנה. להכנה מבשלים אורז עם הרבה מאוד מים (כך שלאחר הבישול נותרים הרבה נוזלים) ולהשתמש במים הנותרים להכנת תמ"ל, או לשתות אותם כפי שהם.   אם עברת את גיל שנה, אפשר לתת לך חצי כוס מיץ תפוזים או תה פירות (לפי ההעדפה והטעם שלך) - מהולים בחצי כוס מים. לחלופין, אפשר לשתות קולה (לא דיאט) שכל הגזים יצאו ממנה (לשם כך יש להשאיר את בקבוק הקולה פתוח במשך זמן מה). גם שתייה של מרק עוף צח היא תרופת סבתא מקובלת בגיל זה. 

כיצד ניתן למנוע שלשול?

מניעת שלשול נעשית בראש ובראשונה באמצעות שמירה קפדנית על היגיינה בכל מה שקשור במזון, במים ובידיים. וצריך להקפיד גם על הנחיות הטיפול במזון טרם בישולו. אסור לשתות מים ממקורות שלא אושרו במשרד הבריאות. אם אין ברירה, יש לבחור במים נקיים למראה, ולשתות אותם רק לאחר הרתחה. רחיצת ידיים יסודית תפחית את הסיכון לשלשול, וגם למחלות אחרות. 

בייבי, הגיע הזמן לסכם את השיחה על שלשולים

הדבר הכי חשוב שכדאי לך ולהורים שלך, בייבי, לקחת מכל מה שכתבתי כאן – הוא להכיר אותך ולשים לב כשמשהו לא בדיוק כרגיל. אם אכן קבענו שמדובר בשלשול, צריך לשים לב עד כמה המצב חמור. האם נלווים אליו סימפטומים נוספים או שכל השאר כרגיל (כולל מצב הרוח שלך)? אם הכל כרגיל, חשוב להחזיר לך נוזלים ומלחים. למרבה השמחה, נוסף על פתרונות שאפשר למצוא בבית המרקחת, יש גם פתרונות ביתיים, ואפשר לבחור מביניהם לפי גיל וטעם אישי. אם בכל זאת המצב שלך מדאיג, צריך לפנות לרופא הילדים שלך כדי שינחה את ההורים שלך איך להמשיך מכאן. שלשול יכול להיות עסק מלוכלך, אבל באבחון נכון ובטיפול מתאים אפשר לעזור לך לחזור לעצמך.