אין הורה שלא מתלבט בשאלה הקשה מתי להציב גבולות לילד ואיך מציבים גבולות נכון. גישות שונות נבנו בשנים האחרונות והן מעבירות מסרים שונים וסותרים להורים. חלק מהגישות, אם כי הן במיעוט, טוענות שניתן לגדל ילד ללא גבולות, הוא כבר ידע מתי הוא עייף או רעב ואין טעם להתווכח איתו על נושאים שונים. גישות אחרות רואות כחובה של ההורה להציב לילד גבולות ברורים, שיגנו עליו מפני סכנות ויאפשרו לו התפתחות תקינה.
האם חשוב להציב גבולות?
רב גישות ההתפתחות הקיימות כיום רואות צורך בהצבת גבולות לילד. ילדים הגדלים ללא גבולות חיצוניים מרגישים לעיתים חוסר אונים וקושי לפענח את העולם סביבם. הגבולות מגנים על הילדים מפני סכנות אבל גם מפני התמודדות עם הסביבה.
למה צריך להציב גבולות?
המטרה היא לשמור על בריאותו וביטחונו של הילד (אל תרוץ לכביש, לא לגעת בחשמל) מדובר גם בבריאותו הנפשית או אושרו וילמדו אותו להתמודד עם חברת ילדים ולהסתדר בחברה (לדוגמא: לא לנשוך, דחיית סיפוקים וכו)
הגבולות מיועדות לילדים?
בואו נודה על האמת, חלק מהגבולות מיועדים גם למענינו ההורים. חשוב שלא נשכח את עצמנו בהתייחסות לגבולות ולכן גבולות כמו "אסור לצייר על הקירות" גם הם גבול לגיטימי, לשמירה על שיגרת הבית. שימו לב שחלק מהגבולות עוזרים לנו ההורים להגיע לשגרה נעימה ולהרגיש שליטה על ההתנהלות בבית.
מהו גבול נכון?
אחת השאלות שמרבים לשאול היא מהו גבול נכון. מסתבר שאין גבול נכון. מלבד התייחסות לביטחון ובטיחות של הילד וכן למקרי אלימות, כל משפחה מחליטה על גבולות נכונים לה ומתאימים לה.
חלק מהמשפחות יציבו יותר גבולות בכל מה שקשר לסדר ולניקיון וידאגו יותר להצבת גבולות בנושא ואילו משפחות אחרות יצליחו לזרום גם בלי גבולות הקשורים לאמבטיה בכל יום או סידור החדר והבית.
איך להציב גבול?
חשוב להחליט ביחד שני בני הזוג על גבולות – נסו לקבוע גבולות המקובלים על שני ההורים בבית ולדבר על הגבולות לפני כן.
להתמקד בדברים החשובים באמת – אי אפשר להציב גבולות על כל דבר בהתנהלות השוטפת, ולכן חשוב לקבוע מה חשוב לכן ולהציב גבולות על הדברים החשובים ביותר.
להיות עקביים – בחרתם במה להציב גבולות עכשיו חשוב להיות עקביים. האם זו שעת שינה- קבעו ועמדו מאחורי ההחלטה שלכם.
לחזק התנהגות טובה – חשוב עוד יותר לחזק התנהגות טובה של ויכולת של הילד לעמוד בגבולות שהצבתם.