שינת תינוקות: מתי התינוק יירדם לבד?
שינה של תינוקות היא אחד הנושאים המעסיקים ביותר הורים. מדוע הוא ישן מעט? מה עושים עם שנת לילה ומתי הבכי מעיד על עייפות. כדאי להבין שבמשך השנה הראשונה חלים שינויים בדפוס השינה של התינוק וכהורים יש לכם אפשרות ללמוד מהם הסימנים המיוחדים של התינוק שלכם לעייפות. האם זה שפשוף עיניים, בכי או אולי כעס.
כמה שעות התינוק צריך לישון?
קשה לקבוע מספר מוחלט של שעות שינה כי אצל תינוקות, כמו אצל מבוגרים, יש לכל אחד צורך שונה. יש תינוקות שישנו כל היום ויש כאלה שיהיו ערניים יותר. חשוב להכיר את התינוק ואת הממוצע. מרגע הלידה עד גיל חודשיים ואפילו שלושה חודשים, השינה איננה סדירהתינוקות ישנים בגילאים הללו בין בין 10 ל-18 שעות ביום, כשהממוצע הוא 14 וחצי שעות ביממה.
כאשר התינוק גדל, בין גיל חודשיים לגיל שנה, שנת הלילה רצופה יותר עם פחות שינה ביום. משך השינה הממוצע הצפוי הוא כ־14.5 שעות ותינוק ישן כ 10־11שעות בלילה ועוד 5־3 שעות ביום.
למה השינה חשובה?
מחקרים מצאו שבנוסף למרכיבים גנטיים וסביבתיים, לשינה טובה השפעה על מספר היבטים בחייו של התינוק עד גיל שנתיים, בהם גדילה, רכישת שפה והתפתחות. חשוב לאפשר לתינוקות לישון כשהם רוצים מבלי להתערב בשעות השינה שלהם.
מתי ניתן ללמד תינוק לישון ולהירדם לבד? האם מומלץ להניח אותם במיטה עד שירדמו? שרי גלזר – יועצת שינה ומנחת הורים, בעלת דף פייסבוק התומך בהורים בנושא שינה מסבירה שכדאי לחכות עם הניסיון ללמד את התינוק להירדם לגילאי 5 חודשים או חצי שנה. לפני כן לא מומלץ להשקיע בלימוד הרדמות לבד: "תינוקות לא מבינים מה מצפים מהם, אין להם יכולת למידה והפנמה, פעולה ותוצאה ועוד. בנוסף, ברמה הביולוגית רבים מהם זקוקים למגע על מנת להירדם כפי שחוו בבטן. רק בגיל חמישה חודשים מגיעה הבשלות מכל הבחינות ללימוד הירדמות עצמאית ולשינה רציפה בלילה".
מה אפשר לצפות בגיל חצי שנה?
שרי גלזר: מגיל 5-6 חודשים ניתן לצפות מתינוק לישון לילה שלם, כאשר משמעות הביטוי בגיל הזה היא חמש שעות שינה רצופות, האכלה אפשרית ועוד חמש שעות רצופות. לפחות מגיל זה ועד שנה יכולה להישאר האכלה אחת בלילה על-פי הצורך של התינוק (רעב ולא הרגל) או בכלל לא.
מתי להפסיק עם ארוחות ליליות?
שרי גלזר: :אני נוטה לא לגמול מהאכלת לילה אלא תחילה לבסס הרגלי שינה טובים, ורק אז להתחיל לרווח הנקות בלילה. הסיבה לכך שברוב המקרים, ברגע שתינוק מתחיל לבסס הרגלים כאלה, הוא מגיע לריווח האכלות בלילה בעצמו. מגיל שנה מלבד מקרים יוצאי דופן ברמה הרפואית, וברוב המקרים עוד קודם, תינוק אינו זקוק יותר להאכלה בלילה. התזונה שלו ביום המבוססת בעיקרה על מוצקים מספקת והאכילה בלילה כבר הופכת להרגל ולא צורך אמיתי של רעב".