בריאות וטיפול בתינוק

עצירות אצל תינוקות

אפרת קידר
אבא תופס תינוק

היי בייבי, בטח שמעת שעצירות זה לא נעים. הנפיחות, הלחץ, העצבנות. לפעמים אפילו התיאבון כבר לא מה שהיה קודם. הכל "יושב כבד" כזה בבטן, ואי אפשר לחשוב על כלום חוץ מאשר "לשחרר את הפקק". אז למה זה קורה? איך מונעים את זה? ואיך מטפלים בעצירות כשהיא כבר שם?  

בייבי, לפני שנתחיל, הנה תקציר בשביל הגדולים שמטפלים בך:

עצירות היא תרחיש לא נעים ולא רצוי, בכל גיל. אצל תינוקות, שלא יכולים לתקשר את הסבל באופן מילולי, מתווסף גם חוסר אונים. בכל אופן, לא מכל יום בלי יציאה צריך להתרגש, ובוודאי כשמדובר בתינוקות שניזונים מחלב אם - אבל בהחלט כדאי לשים לב לשינויים במצב הרוח, למאמץ גדול בניסיון לעשות קקי, לבכי של כאב ועוד. ואם הבנת שיש לבייבי שלך עצירות – יש דרכים לעזור ולהקל.

בייבי, שנתחיל?

אחד הדברים שהורים לתינוקות מכירים הוא שצריך להחליף חיתול (כמעט) כל הזמן... אבל מה קורה כשאין בחיתול כלום? מה קורה אם אין לך יציאות? מתי זה בסדר ומתי אמורה להידלק להורים שלך נורה אדומה שמחייבת התייחסות? 

מהם הגורמים לעצירות אצל תינוקות?

בייבי, ברור לי שהיית רוצה לדעת את הסיבה האחת והמוחלטת לעצירות. אבל גורמי העצירות משתנים לפי גיל. חשוב גם לדעת, שעד גיל חודשיים לא מוטלת עלייך שום חובה לעשות קקי בכל יום, ולסוג המזון שבו מאכילים אותך יכולה להיות השפעה על מספר היציאות שלך.

ברוב המקרים, לתינוקות שניזונים מחלב אֵם יהיו יציאות מספר פעמים ביום, אבל חיתולים ריקים למשך ימים שלמים הרבה יותר נפוצים אצל יונקים מאשר אצל תינוקות שאוכלים תמ"ל. 

איך מאבחנים אם יש לך עצירות?

בייבי, יש כל מיני סימנים לעצירות. יציאות קשות, יציאות במאמץ, יציאות שנראות כמו כדורים קטנים, יציאות חלקיות, או יציאות שמתרחשות לעתים רחוקות מדי.

אם קשה לך ביציאות, בייבי, זה דורש הערכת רופא. הרופא ינסה לברר עם ההורים שלך כל מיני פרטים. אם נולדת לא מזמן, למשל, הרופא ישאל מתי הייתה היציאה הראשונה לאחר הלידה ויבדוק פרטים מורכבים נוספים, שדורשים בירור מעמיק יותר.

באופן כללי,  כל עוד היציאה שלך רכה ולא דורשת ממך ללחוץ במאמץ גדול מדי, לא כואב לך, והבטן שלך לא נפוחה - הכל תקין. אם נותנים לך תמ"ל ויש לך עצירות, יש סיכוי שהחלפה לסוג אחר תפתור אותה. לתינוק יונק, בדרך כלל, אין בעיות עצירות, ולפעמים תהיה לו יציאה לאחר כל ארוחה.

 

מה קורה לעצירות כשעוברים למזון מוצק?

הגעת לשלב הטעימות, בייבי? בין הגילים 4–6 חודשים, כשתינוקות מתחילים להתנסות במזון מוצק, עשויה להתחיל עצירות. אם המזון המוצק הוא לא עניין חדש, כי כבר גדלת והתחלת לאכול מוצקים כמו ילדים גדולים (גיל חצי שנה והלאה), אבל העצירות התחילה פתאום – יכול להיות שאין מספיק סיבים באוכל שלך, וכדאי להעשיר את התזונה שלך במזונות עשירים בסיבים, כמו פירות וירקות.  

שינויים בחיים שיכולים לגרום לעצירות 

בייבי, ככל שהחיים יתקדמו זה יהיה לך יותר ברור - כל שינוי בחיים עשוי לגרום לבטן שלך "לחשב מסלול מחדש", ולהתרגל לשגרה החדשה. אחד מהמקרים הנפוצים ביותר שבהם אני, בתור רופאת ילדים, פוגשת ילדים שסובלים מעצירות היא הכניסה לגן, שמשנה לתינוק את ההרגלים. גם בגיל מאוחר יותר זה קורה, אחרי שמתחילים בתהליך הפרידה מהחיתול – יש ילדים שמפחדים ללכת לשירותים ולכן "מחזיקים" בבטן. 

עצירות אצל תינוקות יונקים

כמו שכבר הזכרתי, בייבי, אצל תינוקות יונקים הסבירות לעצירות נמוכה. אם בכל זאת יש עצירות, היא קשורה לשילוב של תמ"ל בארוחות, או למוצקים שנוספים בגיל מאוחר יותר. הפתרון יהיה לרוב תוספת סיבים – ויש לכך מגוון תכשירים ופתרונות. בהזנה בהנקה לא אמורה להיות עצירות עד גיל חודשיים.

מהן דרכי ההתמודדות עם עצירות אצל תינוקות?

בייבי, אם יש לך עצירות, צריך להבין מה הבעיה. וכדאי גם לזכור, שלא חייבת להיות לך יציאה מדי יום. אני יודעת שיש הורים שמאוד רוצים לעזור לתינוק שלהם לעשות קקי כשהם רואים שקשה לו, ודוחפים מדי יום מדחום לאזור פי הטבעת, כדי לגרות אותו. אבל חשוב לי מאוד להגיד להורים שלך לא לעשות את זה, כי זה עלול לגרום לך להתרגל לגירוי עד כדי כך שבעתיד יהיה לך בלתי אפשרי לעשות קקי בלעדיו. אז מה עושים?

תכשירים רפואיים לטיפול בעצירות אצל תינוק

אם כבר עברת את גיל 4 חודשים, אפשר לתת לך נורמלקס, וכדאי גם להוסיף סיבים ונוזלים. נורמלקס הוא תכשיר שמכיל חומר מיוחד בשם פוליאתילן גליקול, שלא נספג בגוף אלא משתמש בנוזלים שנמצאים באופן טבעי במעיים ובכך מרכך את הצואה ועוזר לה לצאת מהגוף באופן סדיר יותר ובקלות רבה יותר. אפשר להשתמש בו למשך תקופות קצרות או ארוכות, באופן סדיר או מזדמן - לפי הצורך.

תרופות סבתא לעצירות אצל תינוקות

קיימות מספר תרופות סבתא לעצירות, אך כשמדברים עליהן, חשוב לזכור שכל הפתרונות האלה נוספים לתזונה היומית שלך, ולא יתאימו בכל גיל ובכל כמות, לכן חשוב מאוד לוודא עם הרופא שלך מה מתאים לך ומה לא. הנה הצצה לכמה מתרופות הסבתא הפופולריות:

  • שזיפים: אחת מתרופות הסבתא המוכרות היא שתיית חליטה של שזיפים מיובשים, אבל כדאי לוודא שמדובר בשזיפים שיובשו באמצעים טבעיים ואינם מכילים כימיקלים מיותרים.

  • שמן זית: מספרים שגם שלוק של שמן זית עוזר.

  • מלוחייה: חלק מהסבתות ממליצות להאכיל אותך במלוחייה, נזיד שעשוי מעלים מלוחים ומיוחדים שאמורים לסייע לטפל בעצירות.

  • עגבניה: אפשר גם לגרר עגבנייה, לסנן את הציפה ולשתות את המיץ.

אם במשך זמן רב העצירות לא חולפת, היא עשויה להחמיר ולסכן אותך. הרופא שלך, בייבי, יכול לעזור להורים שלך להבין מתי צריך להפסיק את השימוש בתרופות הסבתא ולהתחיל להשתמש באמצעים רפואיים.

בייבי, הגיע הזמן לסכם את השיחה על עצירות

כמו שהבנת, עצירות זה עניין לא נוח, וכדאי למנוע אותו עד כמה שאפשר. בעזרת תזונה נכונה וטובה, והתמודדות בריאה עם שינויים בחיים ועם הרגלים חדשים, יש לך סיכוי טוב להימנע ממנה. אבל גם אם לא הצלחנו למנוע אותה, יש דרכים קלות יחסים לטפל בעצירות. רק צריך לוודא שבחרו עבורך בטיפול הנכון, שיפתור לך את הבעיה בזמן קצר יחסית ובצורה בריאה. שחרור נעים!