המצב הביטחוני בארץ גורם להורים רבים להרגיש לחץ וחוסר ביטחון. השיח הציבורי סביב אבטחה בגני הילדים, שכרגע לא קיימת והשמועות וההפחדות לגבי יציאה לגני משחקים, עושים את שלהם. השבוע גני המשחקים נשארו כמעט ריקים, הורים העדיפו לחזור מהר מהגן והעבודה ולהישאר בבית.
במקביל לתחושות שלנו ההורים ולחששות, נמצאים הילדים. גם קטנטנים בגילאי לידה עד גיל 3 שאולי לא מבינים את המצב, יכולים להגיב אליו כיוון שהם מרגישים את הלחץ שלנו ואת החששות. ילדים בגיל הזה הם הסמן הטוב ביותר למה שמתרחש אצלנו, גם אם אנחנו לא מדברים על הנושא. לפעמים החזקת יד חזקה, חיבוק חזק מדי או לחץ, מורגשים אצלם טוב מכל שיחה אצל הגדולים.
בגיל זה הילדים הקטנטנים אינם יכולים לדבר ולבטא את עצמם ולכן גם אם הם מגישים את הלחץ קשה להם להסביר אותו.
אין צורך לשוחח על הנושא הביטחוני עם תינוקות או פעוטות, אלא אם כן הילדים שואלים או שכבר הגיעו לגן עירוני, בו מדברים על המצב. השיח עם פעוטות צריך להיות קונקרטי ובעיקר לענות על שאלות שלהם בלי הרבה מידע מפחיד.
איך להתמודד עם המצב הביטחוני עם קטנטנים:
חיבוקים:
חשוב שננסה לשדר בבית אווירה נעימה ורגילה עד כמה שניתן. חבקו, שירו להם והרבו במגע עם קטנטנים. זה הדבר המרגיע ביותר גם אותנו המבוגרים.
הימנעו מצפייה בחדשות
החדשות גורמות לכולם לחץ והשיח בטלוויזיה יכול להלחיץ תינוקות, גם כאלה שנראה לנו שהם לא לגמרי מבינים במה מדובר. היכולת שלנו להישאב מול המסך ולהקשיב גורמת לשני דברים, אנחנו פחות קשובים לילדים ואנחנו מעבירים את הלחץ ואת מצב הרוח הקשה הלאה לקטנטנים.
מה עושים כשחייבים להתעדכן?
פתחו רדיו במהדורות החדשות והקשיבו לעדכון. ככל שתמעיטו לראות טלוויזיה ואפילו תפסיקו את העדכונים מכל אתרי האינטרנט, יש סיכוי שתוכלו להרגיש שגרה ולשדר שגרה גם לילדים הקטנים.
הרגיעו
שמרו על שגרת חיים רגועה ורגילה. זה נשמע מוזר לשמור על שגרה כשקשה לבצע אותה אבל מבחינת ילדים קטנים שגרה היא שעות השינה של הקטנטנים, שעות האוכל והפעילויות הרגילות כמו אמבטיה ומשחקים. חשוב להקפיד עליהם ולא לפספס או לשנות. אלו יעזרו לילדים להרגיש בטוחים.
אל תעשו מה שמלחיץ אתכם- אם יציאה לגינה הציבורית מלחיץ או נסיעה לקניון גורמת לכם לחוש לא בטוחים הישארו במקום שבטוח לכם ונוח לכם בו.