מיתוסים על הרטבת לילה מיתוסים על הרטבת לילה

הרטבת לילה - אמא, עשיתי פיפי במיטה

הרטבת לילה היא תופעה מוכרת, שלפעמים חולפת לבד. מתי להיפרד מחיתולים בלילה ומתי כדאי לפנות לייעוץ? הכל על הרטבת לילה והמון כביסות

לפעמים מזג האוויר הסתווי והלילות הקרירים יותר מעירים בעיה מוכרת – הרטבת לילה, ולפעמים זה פשוט קורה. הורים רבים מסבירים כי בחורף הבעיה חמורה יותר כיוון שהיא מחייבת החלפת שמיכות וכביסות מרובות. בתקופת החורף והסתיו התעוררות במיטה רטובה בלילות הקרים, פיג'מות, כרים, שמיכות פוך ואפילו מזרונים רטובים, המקשים מאד על הילדים, מחבלים באיכות השינה שלהם ומוסיפים מעמסת כביסות כמעט בלתי נסבלת על ההורים.

הורים רבים מקשרים בין גמילה מחיתולים בלילה לרצונו או יכולתו של הילד להתעורר ולשלוט בשלפוחית או בגורמים כמו שתייה מרובה לפני השינה, שנת לילה חזקה וגורמים נוספים. ריכזנו לכם מיתוסים והסברים על גמילת לילה מחיתולים:

מה זאת הרטבת לילה? ד"ר ברוך קושניר, פסיכולוג המומחה בגמילה והרטבת לילה מסביר: "הרטבת לילה היא מצב בו הילד או הפעוט גמול במשך היום אבל לא מצליח להתעורר בלילה כדי לגשת לשירותם. הורים רבים בטוחים שיש קשר בין גמילת יום ללילה אבל מסתבר שפעוט יכול לשלוט לגמרי על צרכיו במשך היום ואילו בלילה לא להתעורר או להתעורר בתוך "שלולית". לפני הכל כדאי לדעת כי רב הילדים יגמלו לבד עד גיל 5 אבל גם אם הילד צעיר יותר ניתן בקלות לעזור לו להיגמל על ידי אימון ושימוש בפעמון".

ד"ר ברוך קושניר מגיב על מיתוסים הקשורים לגמילת לילה:

הגמילה הלילית היא פעולה טבעית שלא קשורה לשליטת הילד

טעות

חשוב להבין שגמילת לילה היא טבעית. בניגוד לגמילת יום, בה ההורה יכול לעזור ולסייע לילד, גמילת לילה היא פעולה טבעית של הגוף שמתרחשת לבד בין גיל שנה לשלוש. הילד היבש הוא בדיוק כמו מבוגר יבש: מישהו שלא מסוגל להרטיב בלילה, כך שאם השלפוחית שלו מלאה הוא יקום כדי לרוקן אותה – או יישן איתה מלאה עד הבוקר.

מניעת שתייה תעזור למנוע הרטבת לילה:

טעות

אם חשבתם שמניעת שתייה לפני השינה היא שתוביל ללילה יבש – טעיתם. בגלל טבעיות התהליך, ילד גמול יקום לרוקן את השלפוחית או יישן איתה מלאה עד הבוקר, וילד לא גמול ירטיב – פשוט כי הוא עוד לא גמול.

כדאי להעיר את הילד בלילה כדי שיעשה פיפי

טעות

הרגל של "פיפי ולישון" הוא בסדר גמור כל עוד הוא חלק מטקס השינה והוא נעשה בקלילות ושיתוף פעולה. ברגע שפיפי לפני השינה מתחיל להיות בסיס לעימותים או מעכיר את האווירה, ברגע שההורים מרגישים שהילד חייב לעשות פיפי לפני שהוא הולך לישון זה הופך לעניין שלילי שלא יתרום לגמילה.

הערת הילד בלילה לשירותים לא תורם לתהליך. אולי תשיגו לילות יבשים באופן נקודתי, אבל לא תתרום לשליטה שלו בשלפוחית, שכפי שכבר הבנו מתפתחת באופן טבעי ובקצב שלו.

כדאי להציע פרסים ולתגמל ילד על לילות יבשים

טעות

הורים נוטים להציע לילדים פרסים בתהליך גמילה מחיתולים ביום ולנסות ליישם את אותו הדבר גם בלילה. לא מומלץ ללחוץ על הילדים להתפנות בשירותים. השליטה אינה תלויה ברצונו של הילד ולכן  אין להציע פרסים או לאיים בעונשים ואין להטיל "אחריות" ולהשפיל את  הילד בכך שיכבס בעצמו את כלי המיטה.

שיטות המיישמות פרסים וחיזוקים ומתבססות על ההנחה כי רצון חזק של הילד יביא לפתרון הבעיה, זוכות בדרך כלל להצלחה זמנית וקורסת כעבור זמן קצר. גם תופעת הילד "שאינו מרטיב רק כאשר ישן מחוץ לבית" מלמדת על יכולת לגייס דריכות מיוחדת לפרק זמן מוגבל בלבד.

גם לכעוס על ילד על שהרטיב בלילה זה בדיוק כמו לכעוס עליו על כך שיש לו חום. גמילת הלילה היא מנגנון גופני שאין לילד שליטה עליו עדיין ואסור בשום פנים ואופן להסביר לו שהוא כבר גדול ו"לא צריך להרטיב

כל הילדים נגמלים לבד

טעות

רוב הילדים אכן נגמלים לבד עד גיל 6 ועדיין מדובר על כ 15% מהילדים שמרטיבים בגילאי 6 ועל אחוזים קטנים שמרטיבים גם בגילאי 18 והלאה.

המרטיבים הינם ילדים (או מבוגרים) רגילים, בריאים בגופם ובנפשם. ב- 80% מהמקרים הרקע הוא תורשתי, השכיחות גדולה יותר אצל בנים . גמילה מוקדמת מהרטבת לילה חשובה לדימוי העצמי של הילד ומונעת פגיעה בביטחון עצמי ויכולת ההסתגלות חברתית.

אי אפשר לטפל בהרטבת לילה בילדים מתחת לגיל 5

טעות

הורים רבים מפחדים לגשת ולטפל או להתייחס לבעיה. חשוב להבין שילד שמרטיב בגילאים מבוגרים יותר, חש אי נוחות ועלול להימנע מפעילויות חברתיות שונות, כדי לא להיות מובך. אפשר להתחיל לטפל כבר בגיל 3, בהנחה שהילד משתף פעולה . קופות החולים מאשרות טיפול ומשתתפות בו החל מגיל 5.

רק טיפול תרופתי מצליח

טעות

למעשה נהוג לא להשתמש בטיפול תרופתי כבשגרה. הטיפול התרופתי המוכר הוא מינירין . מדובר בתרופה נפוצה לטיפול בהרטבת לילה. זהו  הורמון סינטטי הפועל באופן דומה להורמון הקיים בגוף: ההורמון מווסת את כמויות הנוזלים העוברים מו הכליה אל שלפוחית השתן. חסרונו של טיפול תרופתי זה הוא בכך שהוא משפיע כל עוד לוקחים אותו. ברגע שמפסיקים אותו ההרטבה חוזרת. כמובן שמדובר בטיפול תרופתי וייתכנו תופעות לוואי.

היום נהוג יותר להשתמש בטיפול בפעמון הוא טיפול המשקם את מנגנון השליטה בשלפוחית על ידי תהליך התניה. מדובר על זמזם אלקטרוני המתריע כשלילד בורחות הטיפות הראשונות של השתן. הוא ניתן ליישום כבר מגיל שלוש וחצי- ארבע, ומניב אחוזי הצלחה גבוהים כאשר ניתן במסגרת הדרכה ומעקב מקצועי.

מה ניתן לעשות על מנת להקל על ערמות הכביסה עד שהילד נגמל? מומלץ בשלב ראשון לא להוריד את החיתול עד שבמשך כשבועיים החיתולים יבשים. אם הילד מפספס לעיתים נדירות או נמצא בשלב בו חלק מהלילות רטובים וחלק יבשים ניתן להשתמש בלילה בחיתולי האגיס DRYNITES , המיועדים לגמילת לילה. מדובר בדור חדש של תחתוני ספיגה לילדים הסובלים מהרטבת לילה. תחתוני הספיגה תוכננו לצרכים הייחודיים של הילד על מנת לאפשר לו לקום יבש ולהעניק תחושת ביטחון.

המרואיין ד"ר ברוך קושניר, הוא פסיכולוג המומחה בגמילה והרטבת לילה. לאתר של ד"ר קושניר

 

EmptyView

הצטרפו למועדון הדיוורים של האגיס

מלאו את הפרטים וקבלו קוד קופון ישירות לנייד שלכם
זה הבייבי הראשון שלי 
בשליחת טופס זה אני מסכים שמידע עליי יישמר במאגרי המידע של החברה והיא תשתמש בו בהתאם ל מדיניות הפרטיות
לקבלת הקופון אנא אשרו קבלת דיוורים ע"י סימון התיבה

 

 

 

 

השאירו מייל ותקבלו מהאגיס

שלל הפתעות, הטבות, קופונים ותכנים שווים במיוחד!

בשליחת טופס זה אני מסכימ/ה שמידע עליי יישמר במאגרי המידע של החברה והיא תשתמש בו בהתאם ל מדיניות הפרטיות

אני מאשר/ת קבלת עדכונים, פרסומים והטבות ממגוון מותגי חברת קימברלי-קלארק ישראל בע"מ באמצעות מיילים ו/או הודעות טקסט. ניתן להסיר את פרטיך מרשימת התפוצה בכל עת