זה נשמע פשוט, אצל החבר בגן זה לקח בדיוק שבוע אבל מסתבר שגמילה מחיתולים היא תהליך מורכב שלפעמים מאתגר את ההורים וגם את הפעוט. מרגרסיה ועד עצירות איך להתמודד עם קשיים בגמילה מחיתולים
גמילה מחיתולים מתחילה בדרך כלל בין גיל שנתיים לשלוש כך שסביר להניח שאתם כבר לא הורים חדשים אלא יודעים דבר או שניים על הורות ועל הילד שלכם ועדיין גמילה מחיתולים יכולה להיות תהליך מאתגר. אם החלטתם שהילד מוכן לגמילה וגם אתם מוכנים לתהליך ויכולים להיות זמינים יותר ורגועים, בלי פרויקט חדש בעבודה או לידה מתקרבת, אפשר להתחיל.
שימו לב לפני הכל לסימנים לבשלות לגמילה מחיתולים. הוא משתף פעולה אתכם, יודע להתריע שיש לו פיפי וכמובן יודע להוריד מכנסיים לבד. אם הוא בשל לתהליך אפשר להתחיל אבל גם לדעת שמדובר בתהליך, שלעיתים נתקל בבעיות קטנות או קשיים. קחו נשימה ונסו להישאר רגועים ובעיקר קראו והבינו מה הקשיים או האתגרים בגמילה מחתולים.
הרטבת לילה
רגע לפני שאתם מתחילים לגמול בלילה כדאי לדעת ולהבי שמדובר בגמילה שונה ולא קשורה. יתכן שהילד נגמל יפה במשך היום אבל ממשיך להרטיב בלילה. בניגוד לפרידה המודעת והתהליך שאתם עושים מהחיתול במשך היום, גמילה מחיתולים בלילה היא תהליך טבעי של הבשלה פיזיולוגית. הרטבת לילה נובעת מאי בשלות של מערכת הרפלקסים, המפקחת על השליטה בשלפוחית השתן.
מה כדאי לעשות? לפני שהחלטתם לגמול בלילה כדאי לבדוק אם לילד יש לפחות שבוע של חיתולים יבשים ורק אז להתחיל. אל תעירו אותו בלילה לעשות פיפי וגם אל תמנעו שתייה (אפשר ורצוי תמיד להגביל שתייה ממותקת אבל לא מים)
רגרסיה ופספוסים
הילד כבר נגמל אבל פתאום חוזר להרטיב. התחתונים מהגן חוזרים בשקית עם בגדים רטובים ואתם מנסים להבין מה עשיתם לא נכון. אפשר להירגע - גרסיה בגמילה מחיתולים היא תופעה מוכרת ואופיינית. הורים רבים מחפשים סיבות שונות לרגרסיה כמו תחילת גן, חופש, שינויים. בשגרה או הולדת אח חדש, אבל מסתבר שגם בלי שינויים ילדים חוזרים לעיתים להרטיב, לאחר שהיו גמולים תקופה. ילדים בשלבי גמילה שונים נמצאים בסביבות גיל שנתיים, בו הם מפתחים עצמאות. לעיתים זה חלק מהיכולת שלהם לשלוט ולעיתים הרגרסיה מבטאת רצון לחזור להיות קטנים. יש ילדים שיחוו רגרסיה משינויים מלחיצים ומכך שהאנרגיות שלהם כרגע בשינוי ולא בגמילה. כיוון שהגמילה היא תהליך לוקח לילד זמן לרכוש את כל המיומנויות ולהתאמן עליהן.
מה כדאי לעשות? לא כועסים ולא מראים תסכול. הכי קל לחזור על מה שעבד לכם בתהליך הגמילה ולייצר מעין גמילה נוספת. אם ניתן לגייס את הגננת לעזרה או את צוות הגן- נסו להיעזר גם בהם. אם הילד מפספס הרבה נסו לשלול גם בעיה רפואית כמו דלקת בשלפוחית.
חרדת אסלה ועצירות
מדובר בסירוב של הילד להתפנות בשירותים או בסיר. חלק מהילדים יכעסו ויתנגדו בכעס וחלק פשוט יתפנו בתחתונים. ישנם ילדים שיבקשו חיתול וחלק מהילדים יפתחו עצירות ולעיתים עצירות קשה, הם יסבלו מכאבי בטן והתאפקויות רק לא להתפנות.
לעיתים מדובר בכעסים של ילדים בנושא הגמילה, בעיקר כשמופעל לחץ, אבל לא רק. הסיבות לחרדת אסלה ועצירויות הן שונות ומורכבות. .
מה כדאי לעשות: כדאי לבדוק מה אתם עושים לא נכון או איפה הלחץ גדול מדי. במקביל כדאי להעשיר את התפריט היומי במזון עם סיבים ולהתייעץ עם רופא הילדים. בכל מקרה אל תמנעו מהילד לקבל חיתול כדי לעשות בו קקי ונסו לא להתרגש מעשיית קקי בתחתונים.
רוצה עשות רק בסיר
חלק מההורים מתחילים את תהליך הגמילה עם סיר, זה נוח יותר וידידותי לפעוט. אחרי ההצלחה של הסיר ישנה ציפייה שהפעוט יעבור לשירותים ו"יעשה כמו גדול" אבל המעבר הזה לא תמיד מצליח בקלות ויש קטנטנים שמעדיפים את הסור ומפחדים מהשירותים הגדולים. חשוב לזכור שהסיר קטן ונמוך, והרגליים של הילד יציבות על הקרקע. גם רעש הורדת המים מאיים.
מה כדאי לעשות? אפשר ללמד את הילד לזרוק נייר טואלט לשירותים ולהוריד את המים וכמובן לדאוג לשרפרף או מקטין אסלה עם סולם, כדי שהרגלים לא יישארו באוויר.