שבוע 14 להריון
הטרימסטר השני בפתח ואיתו תחושה קלה יותר. מצב הרוח משתנה ונרגע, כיוון שההורמונים פחות משתנים. יחד עם הרגיעה גם הבחילות וההקאות יורדות וכרגע, לתקופה קצרה, גם הריצות התכופות לשירותים. בהמשך, כשהרחם יגדל יותר ויחזור ללחוץ על שלפוחית השתן, את תחזרי לריצות באמצע הלילה לשירותים, אבל בינתיים אפשר ליהנות.
התפתחות העובר בשבוע 14
אורכו של העובר כ- 9 סנטימטרים, משקלו כ- 43 גרם. זה השלב בו אמנם ראשו גדול מגופו אבל עכשיו הגוף מתחיל להתפתח מהר יותר. העובר מסוגל למצמץ ואפילו למצוץ אצבע.
ליבו של העובר מקבל דם מחומצן מחבל הטבור ומעביר אותו למוח, לכבד, למערכת העיכול, מערכת השתן ושאר חלקי הגוף.
מה קורה לאישה בשבוע 14
הגעת לשבוע 14 והרחם גדל יותר ומתרחב ואיתו לפעמים התכווצויות או כאבים שונים. לא כל הנשים יחושו כאבים, אבל אם את חשה כאלה כדאי לא להיבהל.
בשבעות האלה לעיתים מופיע פס כהה בתחתית הבטן ולעיתים גם פיגמנטציה בפנים בדמות מסכת פרפר. הפיגמנטציה באזורים שונים בגוף תחלוף או תהפוך לבהירה יותר לאחר ההריון.
הורמוני ההריון מתייצבים ואיתם כאמור התחושה שלך. את פחות סוערת או מרגישה תנודות במצב הרוח.
בגוף הרחם גדל ולוחץ על פי הטבעת ובנוסף לכך, הורמוני ההיריון מחלישים את השרירים הטבעתיים וגורמים להם לעבוד פחות ביעילות. כל אלה גורמים לחלק מהנשים לעצירות ולתחושה לא נעימה. ההמלצה היא לשתות הרבה ולדאוג לתזונה עשירה בסיבים תזונתיים. לעיתים שינוי בתוסף הברזל שאת לוקחת יכול לעזור לך ולמנוע עצירות.
תרופות סבתא להתמודדות עם עצירות:
שזיפים מיובשים: אוכלים אותם או משרים במים ושותים את המים. שזיפים מיובשים עשירים מאוד בסיבים תזונתיים והם מכילים סוכרים מתסיסים עם תכונות של משלשלים.
כוס מים חמימים עם לימון סחוט וכף של שמן זית. שמן הזית ידוע כמסייע בריכוך הצואה, הלימון מסייע בהפרשת מיצי עיכול. מומלץ לשתות בבוקר, לפני ארוחת הבוקר.
מיצי ירקות: בעיקר גזר, כרוב, סלק סלרי ואפשר גם תפוח לעידון הטעם.
חומץ תפוחים את החומץ שותים לאחר שמוהלים אותו במים.
בדיקות בטרימסטר השני
זה הזמן לפתוח יומן ולתכנן ולהכיר את הבדיקות בטרימסטר השני. מה כדאי לעשות ומה מומלץ:
סקירה מוקדמת
בדיקת האולטרסאונד מאפשרת לגלות מומים עובריים באיברים הפנימיים (לב, כליות, ריאות), בגפיים, בפנים ובאזורים נוספים. מדובר על בדיקה המתבצעת בנשים הרות בין השבוע ה-14 לשבוע ה-16 להריון.
התבחין המשולש – חלבון עוברי
מדובר בבדיקה הנערכת בשבוע 16-18 והיא מוכרת בשמות רבים כמו חלבון עוברי, בדיקה משולשת או תבחין משלוש. הבדיקה היא בדיקת סקר ונערכת כבדיקת בדיקת דם פשוטה, שמטרתה לאתר עוברים הנמצאים בסיכון גבוה ללקות בתסמונות גנטיות לרבות תסמונת דאון.
דיקור מי שפיר
בדיקה גנטית של מערך הכרומוזומים בעובר. מערך הכרומוזומים משקף את המטען הגנטי בעובר ומאפשר לאתר מומים מולדים, מחלות והפרעות שונות. הבדיקה מתבצעת בשבוע 18-20 באמצעות החדרת מחט דרך הבטן למי השפיר ושאיבה שלהם על מנת לקבוע אם העובר סובל מתסמונת דאון או מליקויים אחרים בחומר הגנטי.
סקירת מערכות מאוחרת
בשבוע 22-24 ניתן לבצע סקירת מערכות מאוחרת, הנמצאת בסל הבריאות ולה זכאית כל אישה בהריון. מדובר בבדיקת סקירת מערכות הדומה לבדיקה שניתן לבצע בשבוע 14-16. ההבדל הוא בתמונת העובר, הנראית ברורה יותר בשל גודלו.
העמסת סוכר – 50 גרם
הבדיקה נערכת החל משבוע 24 ועד 28 והיא בדיקה המבוצעת לכל הנשים ההרות. הבדיקה מאפשרת לאתר סיכון לסוכרת הריונית.
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד.